V EU hrozí, že budou rozhodovat klimatické Grety a bezbarví úředníci, myslí si exprezident Václav Klaus.

V Evropě hrozí, že nebudou rozhodovat volení politici, ale klimatické Grety a bezbarví úředníci. Myslí si to exprezident Václav Klaus. Ten patří dlouhodobě ke kritikům EU. Pozitivní změny v Evropské unii prý po volbách nenastanou, nicméně podle něj není kam emigrovat.

Klaus to řekl v rozhovoru pro Lidové noviny.

„Hrozí, že demokracie ještě dále ustoupí do pozadí a že nebudou rozhodovat volení politikové, ale klimatické Grety (pozn. red. – Thunbergová, švédská 16letá aktivistka) a už desetiletí se v budovách EU ´skrývající´ bezbarví úředníci, kteří mají jediný zájem maximalizovat počet měsíčních platů – přicházejících od evropských daňových poplatníků. Ale není kam emigrovat,“ dodal.

Změnu ve fungování EU Klaus nečeká. Evropa podle něj zůstane nejpomaleji rostoucím regionem světa a bude se tvářit, že jí to vůbec nevadí.

„Volby neřekly nic podstatného – nedotkly se bezprostředně základní otázky budoucnosti Evropy a nás všech: zda zůstaneme Evropou národů, nebo budeme už navěky Evropou Bruselu,“ řekl.

Až na výjimky podle něj politické strany zúčastněné ve volbách tuto otázku zřetelně nenastolovaly.

„Nečekal jsem tak pěkný výsledek Kaczyńského PiSu, výborně obstál Orbán, raduji se z výsledků Farage – i když nevím, k čemu to ve Velké Británii povede. Potěšil mne volební výsledek Salviniho v Itálii. Hrůzou je evropské ´zelenání´, zejména výsledek Zelených v Německu,“ uvedl.

(pel)