Václav Jílek se stal novým trenérem fotbalové Sparty Prahy. (ilustrační foto - redakční koláž).

Novým hlavním trenérem fotbalového klubu AC Sparta Praha byl jmenován Václav Jílek. Dosavadní kouč Sigmy Olomouc podepsal na Letné smlouvu na tři roky. Jílek, který na sparťanské střídačce působil jako asistent v letech 2011–2015, zahájí s týmem přípravu na novou sezonu v pondělí 17. června.

Čtyři dny po konci uplynulé sezony, 18 dní před zahájením přípravy a zhruba 45 dní do prvního ligového zápasu v ročníku 2019/2020 představil sportovní ředitel AC Sparta Praha Tomáš Rosický jméno nového trenéra. Do pozice hlavního kouče Sparty přichází Václav Jílek, který byl jako asistent Vítězslava Lavičky v sezoně 2013/2014 u zisku double.

„Měl jsem jasná kritéria, trenéra jsem vybral podle jeho dosavadní práce, podle stylu, který je schopný vtisknout svému týmu. Šlo mi o to, aby souzněl s tím, jak bychom se jako Sparta chtěli prezentovat,“ konstatoval sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický.

„Dal jsem si záležet na jeho výběru a jsem přesvědčený, že Václav Jílek je správnou volbou, že tady dlouho vydrží. Věřím, že to bude trenér, se kterým budeme úspěšní a který nás potáhne dopředu,“ vysvětlil Rosický.

„Příchod do Sparty vnímám jako velkou příležitost a velkou výzvu. Nejen pro mě, ale i pro celý realizační tým, který vytvoříme, a v neposlední řadě i pro hráče. Věřím, že budeme úspěšní,“ řekl Václav Jílek.

„Budeme dělat maximum pro to, abychom pozvolnou cestou a postupnými kroky udělali ze Sparty opět silné mužstvo, které bude vítězit. Pro nás je velká ambice dorovnat dva týmy, které jsou v tuto chvíli o něco před námi,“ prohlásil Jílek směrem ke Slavii a Plzni.

Třiačtyřicetiletý trenér se poprvé s týmem setká v pondělí 17. června při zahájení přípravy, o týden později mužstvo vyrazí na herní kemp do Rakouska, kde odehraje i generálku na novou sezonu.

Václav Jílek krátce po nástupu do funkce zahájil skládání týmu spolupracovníků. Jedním z asistentů nového trenéra bude Jiří Saňák.

Jílek nahradil dočasného trenéra Michala Horňáka, který by měl zůstat jedním z jeho asistentů. Horňák před měsícem povýšil z asistenta na místo odvolaného Zdeňka Ščasného. Byla to šestá změna na pozici kouče za poslední tři roky…

Václav Jílek přišel poprvé do Sparty v prosinci 2011 od olomoucké mládeže a stal se asistentem Martina Haška, později Vítězslava Lavičky i Zdeňka Ščasného. Za Lavičky zažil jednu z posledních úspěšných sezon klubu. Sparta na jaře 2014 vyhrála ligu, pohár i domácí Superpohár.

V létě 2015 se vrátil do Olomouce, nejdřív k mládeži. V říjnu se stal hlavním trenérem a se Sigmou sestoupil.

V následujícím ročníku s týmem vyhrál druhou ligu a loni prvoligového nováčka dovedl k senzačnímu čtvrtému místu. Olomouc skončila v tabulce před Spartou.

V současné sezoně se na podzim Olomouc pohybovala ve spodních patrech tabulky. Zlepšením na jaře se tým vytáhl na osmou příčku, v nadstavbě však neuspěl proti Zlínu, a v prostřední skupině o Evropu tak ztroskotal hned na prvním soupeři.

Sparta obměňuje kádr

Sparta po nepovedené sezóně už před Jílkovým nástupem začala obměňovat kádr.

Odešel Rumun Chipciu, jemuž skončilo hostování a klub na něho neuplatnil opci.

Současně klub představil 2 nové posily: Libora Kozáka a Andrease Vindheima.

Útočník Libor Kozák přišel na Letnou z Liberce, za který na jaře nastřílel ve čtrnácti zápasech sedm branek. Se Spartou se domluvil na dvouleté smlouvě.

Norský pravý obránce Andreas Vindheim přišel ze švédského klubu Malmö FF. Ve Spartě podepsal smlouvu do léta 2022. Letenské tento norský hráč zaujal v zápase proti Chelsea. (sfr)


Nejlepší světové fotbalové soutěže mohou diváci v České republice sledovat v přímých přenosech španělské La Ligy, italské Série A, anglické fotbalové Premier League i německé Bundesligy na DIGI TV.