Theresa Mayová za sebou zanechala nejenom nepovedený brexit, ale i drakonické tresty obyvatelstvu za hlučné chování ve vlastním bytě. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Britská premiérka Mayová za sebou nechává netušené politické dědictví v podobě drakonických pokut za příliš hlučné chování. Nová nařízení přijatá v době působení Theresy Mayové hrozí obyvatelům země pokutou až 2500 liber (56 tisíc Kč) například i za příliš hlasitý pláč ve vlastním bytě.

Nová nařízení mají údajně chránit kvalitu života obyvatel Velké Británie. Lidé, kteří budou přistiženi ve vlastním bytě při hlasitém pláči, přesouvání nábytku, bouchání do zdi nebo hádce, budou obeslání výstrahou, která má chránit místní komunitu.

Nejedná se pouze o teoretickou hrozbu. Jak zjistil deník The Sun ve městě Newcastel-Under-Lyme bylo taková výstraha již použita vůči jisté osobě a to za „kvílení, pláč a bouchání do zdi“.

Pokuta spojená s výstrahou je 100 liber (2300 Kč) na místě. Může však být zvýšena až na 2500 liber, pokud se pokutovaný proti pokutě odvolá k soudu a prohraje.

Tato pravidla byla vytvořena podle zákona o antisociálním chování a zločinnosti, který byl navržen už v roce 2014 Theresou Mayovou za doby jejího působení na ministerstvu vnitra.

Varování a pokuta může být udělena místním obecním úřadem, policií, soukromými poskytovateli sociálního bydlení a charitami nebo nadacemi poskytujícími zvýhodněné bydlení.

Pro udělení pokuty je nutné, aby se obyvatel ve svém bytě dopustil chování, které má nepříznivý vliv na sousedy a které je opakované. (mar)

VÍCE O PREMIÉRCE MAYOVÉ ČTĚTE ZDE:

Mayová rezignovala. Je to v nejlepším zájmu země, uvedla v slzách britská premiérka