Dvě třetiny lidí v Česku nevěří, že EU jedná v zájmu České republiky.

Až 65 procent českých občanů nevěří Evropské unii (EU), protože jsou přesvědčeni, že EU nejedná v zájmu České republiky. Tomu, že jsou rozhodnutí EU v zájmu Česka, věří jen 30 procent Čechů. Vyplynulo to z nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Česká veřejnost si myslí, že nejvíce se v EU uplatňují hodnoty demokracie a spolupráce (v obou případech 66 %), nejméně naopak hodnoty rovnosti a spravedlnosti (38 %).

Celkově převažuje přesvědčení o prospěšnosti evropské integrace ve většině sledovaných kategorií, nejvíce v případě obrany (69 %) a ekologie (67 %), nejméně v oblasti politiky (40 %).

Téměř polovina lidí zastává také názor, že míra integrace Evropské unie by měla do budoucna zůstat přibližně stejná jako v současnosti. Bezmála pětina se přiklání k dalšímu posilování integrace a podle přibližně čtvrtiny respondentů by unie měla naopak integraci oslabovat.

Důvěra lidí v Česku ve sjednocenou Evropu postupně stoupá. Od loňského dubna se zvýšila na 46 procent. Srovnatelný podíl respondentů, 43 procent, ovšem v budoucnost sjednocené Evropy nevěří.

Nepříznivé dopady brexitu na EU jako celek očekává téměř polovina lidí, naopak v pozitivní důsledky doufá šest procent české veřejnosti. Více než čtvrtina pak soudí, že dopad na EU bude „tak napůl“ a šest procent, že nebude žádný.

(pel)