Trump zatím v průzkumech prohrává s Bidenem. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Prezident Trump zatím těžce prohrává v pomyslném boji o znovuzvolení s možnými protikandidáty. Někdejší Obamův viceprezident Joe Biden dnes nad Trumpem vede v průzkumu o 11 procent. Před Trumpem jsou však také Bernie Sanders i Elizabeth Warrenová.

Bývalý americký viceprezident Joe Biden je favoritem na nominaci Demokratické strany do boje o Bílý dům. Nyní má o 11 procent vyšší preference než dosavadní prezident Donald Trump.

Vyplynulo to z průzkumu televize Fox News.

Bidena by nyní do Bílého domu volilo 49 procent dotázaných, Trumpa 38 procent.

Prezidentské volby se v USA konají v listopadu 2020.

O pět procent hlasů víc než Trump by ve volbách dostal Bernie Sanders, představitel levicového křídla demokratů. Massachusettská senátorka Elizabeth Warrenová (D) by Trumpa porazila o 2 procenta.

Stejně jako Trump, tedy 38 procent hlasů, by dle průzkumu dostala kalifornská senátorka Kamala Harrisová (D). Pete Buttigieg (D), starosta města South Bend ve státě Indiana, by nyní s Trumpem prohrál o 1 procento.

Demokraté pořádají svůj nominační sjezd v Milwaukee od 13. do 16. července 2020. V anketě popularity demokratických kandidátů vede Biden s 35 procenty hlasů voličů Demokratické strany. Pro Sanderse je 17 procent demokratů.

Warrenovou by v demokratických primárkách podpořilo devět procent voličů, Buttigiega šest a Harrisovou pět. (sfr)