Trestně stíhanému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v Česku nedůvěřuje 56 procent lidí.

Trestně stíhanému premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který čelí obvinění z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU v souvislosti s kauzou Čapího hnízda, nedůvěřuje v Česku 56 procent lidí. I přesto patří k nejdůvěryhodnějším politikům, podporu má od 38 procent lidí. Jako nejméně důvěryhodného lidé vnímají předsedu SPD Tomia Okamuru.

Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Žebříček důvěry vede premiér Babiš, kterému věří 38 procent dotázaných.

Za ním s odstupem skončili předseda ČSSD Jan Hamáček (30 procent) a šéf Pirátů Ivan Bartoš (29 procent).

Z dalších předsedů sněmovních stran následuje předseda SPD Tomio Okamura s důvěrou 24 procent.

Jako další byl předseda komunistů Vojtěch Filip, jemuž důvěřuje 22 procent lidí.

Dnes již bývalému předsedovi lidovců Pavlovi Bělobrádkovi věří 23 procent oslovených, zatímco jeho nástupce Marek Výborný zatím nebyl do průzkumu zahrnut.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a lídr ODS Petr Fiala se shodně těší podpoře 20 procent lidí. Novému šéfovi hnutí STAN Vítu Rakušanovi důvěřuje 13 procent respondentů.

Předseda vlády Babiš je jedním z politiků s největším podílem nedůvěry. V průzkumu uvedlo 56 procent lidí, že šéfovi ANO nevěří. To je stejná míra nedůvěry jako třeba v předsedu KSČM Vojtěcha Filipa.

Nejvyšší nedůvěru pak lidé deklarovali u Okamury (65 procent).

Celkem 58 procent vyjádřilo nedůvěru Bělobrádkovi a 57 procent místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi.

V porovnání s předchozími průzkumy z loňského prosince a letošního ledna se důvěra ve většinu politiků výrazněji nezměnila.

Značný posun CVVM zaznamenalo hlavně u prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, u něhož poklesl podíl důvěry o sedm procentních bodů na 21 procent, zatímco nedůvěra v něj stoupla o 13 procentních bodů na 57 procent.

Může to souviset s podezřením kauze na tendr mýtného.  Policie zasahovala na antimonopolním úřadu i ve Faltýnkově bytě. Obvinění v této věci zatím nepadlo.

(pel)