Eurovolby by měla podle průzkumu těsně vyhrát strana Marine Le Penové...

Volby do Evropského parlamentu vyhraje francouzské pravicové Národní sdružení v čele s Marine Le Penovou, tvrdí to alespoň dva nové průzkumy veřejného mínění. Na druhém místě by se měla umístit Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona. Vyplynulo to z anket společností Ifop a OpinionWay.

Euroskeptická strana Marine Le Penové má podle průzkumu Ifop 22,5 procenta hlasů, zatímco proevropská REM 21,5 procenta. Druhý průzkum přisoudil Národnímu sdružení 24 procent hlasů a vládní straně ve spojení s centristickým Demokratickým hnutím (MoDem) 21 procent.

Ankety potvrdily propad tradičních stran, především socialistů, kteří se pohybují okolo pěti procent. Konzervativní Republikáni podle průzkumů skončí s 15 procenty třetí.

Volby do Evropského parlamentu se ve Francii uskuteční 26. května.

Prezident Macron kvůli snaze prosadit reformy skomírající ekonomiky a „zelenější“ politiku čelí už měsíce protestům takzvaných žlutých vest. Evropské volby tak mohou být podle komentátorů považovány jak za referendum o Macronově vedení, tak za hlasování o dalším směřování Evropské unie. (dd)