Svobodní zkritizovali Evropskou Unii. Česko prý na členství v EU prodělalo 1,7 bilionu korun.

Příznivci strany Svobodných v Praze zkritizovali Evropskou unii. Česká republika by podle nich měla z EU vystoupit, na členství prý prodělává. Podle improvizovaných účtenek, které si zástupci strany natiskli a rozdávali lidem během průvodu Prahou, je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. 

Naopak ministerstvo financí uvedlo, že země do konce roku 2018 dostala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila.

„Před vstupem do Evropské unie nám bylo lháno o tom, jaké přínosy to bude mít. Největším problémem je obrovská byrokracie,“ uvedl Vít Jedlička, lídr kandidátky Svobodných ve volbách do Evropského parlamentu.

Jako vhodnou organizaci vidí Evropské sdružení volného obchodu.

Improvizované účtenky, které zástupci strany při průvodu lidem rozdávali, měly znázorňovat náklady členství České republiky v EU.

Podle Svobodných je Česko kvůli řadě nepřímých nákladů v minusu 1,7 bilionu korun, což znamená zhruba 160 000 korun na každého obyvatele.

Účtenky pak na Hradě předali i mluvčímu prezidenta Jiřímu Ovčáčkovi, který ji podle nich předá prezidentovi. Svobodní požadují, aby Zeman změnil svůj přístup k EU.

(pel)