Bydlení v Česku v loňském roce znovu podražilo. Nejvíce se zvýšily ceny v Praze.

Ceny bytů v České republice v roce 2019 vzrostly o 6 až 10 procent. Nejvíce rostou ceny v Praze. Od poloviny roku 2015 se jejich ceny zvýšily téměř o 90 procent. Vyplynulo to z průzkumu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN). 

„Očekávám zpomalení růstu cen a stagnaci na realitním trhu. Kupci budou čekat na slevy, prodávající na kupce,“ uvedl ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky Petr Němeček.

Podle průzkumu rostly loni v Česku hlavně ceny panelových bytů na okrajích měst a ceny nových bytů. Poptávka po bydlení sice mírně klesala, nabídka však byla stále nedostatečná. To vedlo k růstu nájemného.

„Nová bytová výstavba je pomalá, staví se převážně rodinné domy. Bytové domy se stavějí nejvíce v Praze, ale tady je s pomalostí a utlumením výstavby největší problém,“ řekl předseda developerské společnosti Trigema Marcel Soural.

Nejvíce rostou ceny v Praze. V současnosti zde stojí byt v průměru 104 666 korun na metr čtvereční. To je o necelou pětinu více, než tomu bylo před rokem. Od poloviny roku 2015 se jejich ceny zvýšily téměř o 90 procent.

„V dalších měsících průměrná cena nejspíše ještě mírně poroste, ne ale už tak dramaticky. Nižším cenám by samozřejmě napomohla zvýšená nabídka nových bytů,“ vysvětlil Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Vedle omezené nabídky a rostoucích cen patří k dalším důvodům omezení přístupu k hypotékám ze strany České národní banky, které platí od října 2018.

(pel)