Cena obědů v Česku vzrostla za poslední rok o 7 korun.

Cena obědů v Česku roste. Výrazný růst cen v březnu je daný inflací, která byla nejvyšší za posledních 6 let. Ceny obědů v Česku za poslední rok vzrostly o 7 korun. Lidé v ČR za ně letos v březnu dávali v průměru 120,50 koruny. Nejvíce peněz zaplatí lidé za oběd v Praze.

Vyplynulo to ze zjištění stravenkové společnosti Edenred.

Na počátku roku útraty za obědy tradičně stagnovaly, což firma vysvětluje střídmostí lidí po svátcích. Výrazný růst cen v březnu je daný inflací, která byla nejvyšší za posledních 6 let.

„Restaurace to samozřejmě promítají do cen. Na druhou stranu lidé jsou ochotni si připlatit, neboť se chtějí kvalitně najíst a nešetří,“ uvedla Daniela Pedret z Edenredu.

V Praze oběd za rok podražil o 7,50 koruny na průměrných 135,90 koruny. To je nadále nejvíce v republice.

V Brně se lze najíst za průměrných 127,20 koruny, zatímco před rokem to bylo zhruba 120 korun.

Nejlevněji lze oběd pořídit v Jihlavě či Olomouci, kde jeho průměrná cena nepatrně překračuje 110 korun.

Zatímco průměrný růst cen obědů v Česku dosahuje 6 procent, v Ostravě to bylo 7,2 procenta a v Olomouci 6,8 procenta.

Nadprůměrný růst vykázalo sedm krajských měst včetně Ústí nad Labem.

Na konci roku 2015 cena průměrného obědu v Česku činila 101,70 koruny. O rok později po vlně zdražení v souvislosti se zaváděním elektronické evidence tržeb to bylo o 6 korun více.

Restaurace musely od 1. prosince 2016 začít evidovat tržby elektronicky, současně se ale snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 procent na 15 procent. V roce 2017 zdražily obědy zhruba o 4 koruny a loni téměř o 8 korun.

(pel)