Ministr vnitra Jan Hamáček oznámil zahájení projektu "ozelenění České pošty" (ilustrační foto: redakční koláž).

Ministr vnitra Hamáček (ČSSD) chce „ozelenit“ státní Českou poštu mimo jiné i nakupováním drahých elektromobilů. Firma je dotována z kapes daňových poplatníků a její zaměstnanci jsou odměňováni hluboce podprůměrně. Pošta je dlouhodobě terčem kritiky i posměchu za nekvalitní služby.

Ministr vnitra Jan Hamáček vystoupil na Dnu Čisté mobility v Mladé Boleslavi a oznámil, že na místě symbolicky odstartoval projekt „ozelenění České pošty“.

„Prohlédli jsme si moderní auta s alternativním pohonem a další produkty šetrné k přírodě. Veřejné instituce by měly jít příkladem v používání nejnovějších technologií,“ uvedl Hamáček.

Česká pošta se tak do budoucna bude snažit být ekologičtější: chce nakupovat elektromobily nebo realizovat projekty na úsporu energií ve svých objektech.

„Česká pošta má být příkladem pro ostatní firmy i pro státní instituce tak, jako je to ve Francii nebo Německu. Pošta je společnost s celostátní působností, má velkou flotilu automobilů a množství objektů, takže je to ideální podnik, kde můžeme realizovat projekty na úsporu energií nebo instalovat vlastní či veřejné nabíjení elektromobilů,“ prohlásil Hamáček.

Ministr Hamáček oznámil ozelenění České pošty.

Upřesnil, že se zatím budou připravovat pilotní projekty, které povedou k větší ekologii provozu pošty.

„Chceme připravit pilotní projekty, abychom našli to nejlepší technické řešení a optimální modely k financování,“ podotkl.

K financování chce Hamáček využít například prostředky z Evropské investiční banky na společné projekty automobilové průmyslu a energetiky a propojit tak národní akční plány vlády na rozvoj čisté mobility a chytrých sítí.

Pošta chtěla elektromobily nakoupit již v minulosti. Do tendru na nákup 35 až 60 vozů na elektrický pohon se však přihlásil jediný zájemce. Pošta proto výběrové řízení zrušila.

Česká pošta má dnes ve svém vozovém parku přes 5 tisíc vozidel, z toho část jezdí na stlačený zemní plyn. Česká pošta je státní podnik. Společnost s tržbami zhruba 20 miliard korun zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí.

V roce 2018 bylo v České republice v provozu zhruba 2500 elektrovozidel. K dispozici jim bylo 229 dobíjecích stanic. Jejich spotřeba dosáhla 1,4 GWh.

Vláda plánuje do roku 2030 dosáhnout podílu 14 procent vozidel využívajících obnovitelné zdroje energie.

Podle odhadů bude v roce 2030 v Česku jezdit přes 200 tisíc osobních elektromobilů, téměř 600 elektrobusů a zhruba 16 tisíc užitkových automobilů na elektrický pohon. (sfr)