Náboženští atentátníci na Srí Lance nechali vybuchnout několik kostelů a hotelů. Exploze si vyžádaly stovky mrtvých a zraněných.

Na Srí Lance došlo k Velikonočnímu masakru. Náboženští atentátníci tam na Velikonoční neděli výbušninami zaútočili na kostely a hotely. Útok si zatím vyžádal už téměř 290 mrtvých a další stovky zraněných lidí. Vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení. 

Ostrovem téměř souběžně otřáslo třemi kostely a třemi hotely šest výbuchů. Později byly ohlášeny ještě další dvě exploze.

Sedmý útok se dvěma oběťmi se měl odehrát později v hotelu u zoologické zahrady Dehiwala na jihovýchodním předměstí Kolomba.

Osmá exploze byla nahlášena z obytného komplexu na severním předměstí hlavního města.

Náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavarden označil útoky za „teroristický čin spáchaný extremistickými skupinami“.

Vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení. Na pondělí a úterý ohlásila volné dny.

Ve snaze zabránit šíření poplašných zpráv byly zablokovány hlavní sociální sítě včetně Facebooku a služby WhatsApp.

Přerušena je domácí letecká doprava, mezinárodní letiště zůstává v provozu.

Hlavní město přijde ohlídat na pomoc dalších 300 vojáků. Všechny vojenské jednotky dostaly příkaz nasadit dostatek lidí k zajištění bezpečnosti po celé zemi. Výbuchy vyšetřuje i vojenská rozvědka.

Srílanská média navíc uvedla, že policie dostala už před 10 dny informaci o hrozících útocích na křesťanské cíle.

Terčem útoků se staly křesťanské kostely a luxusní hotely navštěvované turisty.

České úřady zatím nemají informaci, že by útoky zasáhly občany Česka.

Zdroje se shodují, že útoky byl dobře koordinovanou akcí zaměřenou na menšinovou komunitu křesťanů v době největších křesťanských svátků – Velikonoc.

K odpovědnosti za útoky, provedené na Velikonoční neděli, kdy si křesťanský svět připomíná Kristovo zmrtvýchvstání, se dosud nikdo nepřihlásil. Bezpečnostní činitel, který nechtěl být jmenován uvedl, že útočili sebevražední atentátníci.

Na Srí Lance dlouhodobě trvá konflikt mezi většinovými buddhistickými Sinhálci a menšinou hinduistických Tamilů. Ten přerostl ve čtvrtstoletí trvající občanskou válku, která skončila v roce 2009.

(pel)