Obce budou moci žádat o dotace na sociální byty a nájemní byty pro potřebné profese jako jsou lékaři, učitelé nebo policisté.

Tisíce lidí v Česku nemá dostatek peněz na bydlení. Obce v ČR proto dostanou dotace a úvěry od státu ve výši 1 miliardy korun na vybudování sociálních bytů. Peníze budou moci být využity i na stavbu nájemních bytů určených pro středně příjmové domácnosti a pro veřejně prospěšné profese, jako jsou lékaři, učitelé nebo policisté.

„Smyslem financování přes Státní fond rozvoje bydlení je možnost kombinace dotace a výhodného úvěru a nemusí se jednat ani o výstavbu na zelené louce, ale možný je i nákup jednotlivých bytů,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Radnice by za dotace a úvěry měly vybudovat byty o velikosti 23 až 120 metrů čtverečních s koupelnou, toaletou a kuchyňskou linkou s nízkým či obvyklým nájemným.

Dotace mají sloužit na pořízení sociálních bytů s nízkým nájemným pro domácnosti, jimž s příspěvkem na bydlení po odečtení normativních bytových nákladů nezbývá ani 1,6násobek životního minima a jsou bez šancí na běžné bydlení.

Úvěry by měly být na dostupné byty za obvyklé nájemné pro středně příjmové domácnosti. Radnice je mohou nabídnout také potřebným profesím, a to třeba lékařům, učitelům či policistům.

Resort letos počítá s rozdělením 1 miliardy korun – na sociální byty 650 milionů korun a na zvýhodněné úvěry na dostupné byty 350 milionů korun.

V dalších letech by to měly být podle Dostálové dvě miliardy na dotace a miliarda na úvěry.

O peníze by mohly žádat městské části, obce či svazky obcí. Za určitých podmínek by mohly na sociální byty dostat až sto procent nákladů. U dostupného bydlení by bylo možné státní úvěr kombinovat s komerčním úvěrem či vlastními penězi obce.

(pel)