Romové na Bruntálsku brutálně zbili souseda, ten skončil v nemocnici. V obci se konají protesty a sjíždějí se tam pravicoví extrémisté.

Na Bruntálsku se rozhořel rasistický skandál. Skupina 12 ozbrojených Romů vtrhla na soukromý pozemek a přizabila podnikatel, podle nich bílého „gádža“. Nikdo neskončil ve vazbě, stát obvinil jen 3 útočníky. Obyvatelé obce Dvorce protestovali a část Romů z vesnice vyhnali. Do vesnice se plánuje vydat i protiromská úderka. 

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

„Obcházeli mi tady kolem plotu, tak jsem je okřikl. Nic rasistického. Když jsem viděl, že se vrací taková horda lidí, chtěl jsem zavřít bránu a zapřít ji trámkem. Nestihl jsem to,“ popsal MF DNES napadený podnikatel Martin Teplík.

Romové ale vtrhli na zahradu a začali ho bít dřevěnými trámky přes záda. Když spadl na zem, útočníci do něj kopali. Teplíka zbila skupina 12 Romů tak, že skončil v nemocnici. Policisté obvinili pouze 3 útočníky ze 12.

Obyvatelům obce se to nelíbilo, a tak se zhruba 150 lidí vydalo protestovat před dům Romů a žádala jejich odchod z obce. Rodina útočníků se bála odvety, a tak ze vsi utekla.

Ve Dvorcích se navíc chystají i další demonstrace, na které mají dorazit i pravicoví extrémisté. Zároveň se přes sociální sítě svolávají i Romové.

Samotná rodina útočníků napadení Teplíka vidí jinak.

„Syn šel nevěstě ukázat okolí, ten gádžo na něj rasisticky pokřikoval, že je černá m.dka,“ řekla Soňa Gázová.

Do Dvorců se nastěhovali po návratu z Anglie. Skončili v pronájmu ve zchátralém domku.

To, že útok na Teplíka byl brutální, potvrdila i výpověď jeho přítelkyně a souseda z nedalekého domu.

Policie obvinila pouze 3 útočníky z těžkého ublížení na zdraví a porušování domovní svobody.

„Hrozí jim vězení až na deset let, vyšetřovaní jsou na svobodě,“ uvedla mluvčí bruntálské policie Pavla Jiroušková.

(pel)