Francouzský parlament schválil digitální daň, internetoví giganti tak budou muset více platit.

Francie zatíží internetové giganty novou digitální daní. Tamní parlament schválil zavedení digitální daně na národní úrovni a uvalí tak tříprocentní daň na velké mezinárodní internetové firmy. Výnosy by měly pokrýt nouzová ekonomická a sociální opatření v zemi. Francouzská státní pokladna počítá, že díky nové dani vybere 400 milionů eur (10,3 miliardy Kč), v letech 2020 až 2022 pak každoročně se 650 milionů (16,7 miliard korun).

Zákon, pro který se v zemi vžil název GAFA podle iniciál firem Google, Apple, Facebook a Amazon, předložil ministr financí Bruno Le Maire.

Podle něj si tím „Francie otevírá cestu“ a že „další země budou následovat“.

Evropský plán na zdanění digitálních gigantů totiž ztroskotal kvůli odporu některých členských států. Jednotlivé země EU se proto odhodlávají ke zdanění digitálních koncernů na národní úrovni .

Návrh na zavedení digitální daně už schválil také rakouský kabinet. Rakušané počítají s pětiprocentní daní.

Francouzský model dopadne na zhruba 30 koncernů, jimž digitální aktivity ročně vynášejí více než 750 milionů eur (19 miliard Kč) globálně a více než 25 milionů eur v samotné Francii. Tři procenta budou platit mimo jiné z internetových reklamních zisků.

Francouzská státní pokladna počítá s příjmem 400 milionů eur, v letech 2020 až 2022 pak každoročně se 650 miliony.

(pel)