Trosky sestřeleného indického satelitu prý ohrožují Mezinárodní vesmírnou stanici, rozčiluje se NASA i Pentagon.

Indie při testu rakety ničící satelity málem sestřelila Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). NASA i Pentagon to označili za „hroznou věc“, protože indickou zkouškou prý vzniklo nejméně 400 kusů trosek, z nichž některé ohrožují posádku ISS. 

„Je to hrozná, hrozná věc podnikat akce, které posílají trosky nad apogeum Mezinárodní vesmírné stanice. Takovéto akce nejsou slučitelné s budoucností pilotovaných letů do vesmíru,“ řekl ředitel NASA Jim Bridenstine.

Apogeum je nejvzdálenější bod na oběžné dráze tělesa obíhajícího Zemi, v případě ISS je to 416 km.

Upozornil také, že NASA identifikovala 400 kusů trosek a sledovala pohyb 60 kusů větších než deset centimetrů. Hrozbu pro ISS prý představovalo 24 z nich.

Hrozba srážky ISS s malými troskami po indickém testu pro nadcházejících deset dní podle Bridenstina vzrostla o 44 procent.

Americký ministr obrany  Pat Shanahan varoval, že by takovýto test mohl vytvořit chaos na oběžné dráze, ale dodal, že USA teprve dopad testu zkoumají.

Indie oznámila, že minulý týden na oběžné dráze ve výšce 300 kilometrů zničila protisatelitní střelou družici.

Argumentovala tím, že trosky díky nízké orbitě do několika týdnů zaniknou v atmosféře. Kusy trosek se však podle NASA dostaly výše.

Po podobném čínském testu z roku 2007 ale zůstává velké množství úlomků na oběžné dráze NASA uvedla, že sleduje ve vesmíru 10 000 různých úlomků a trosek a třetina z nich je ze satelitu, který zničila čínská raketa.

(pel)