EU od roku 2015 pomohla ze Sředozemního moře zachránit 730 000 migrantů.

Evropská unie od roku 2015 díky své námořní operaci ve Středozemním moři pomohla zachránit téměř 730 000 migrantů. Informaci oznámil v dopise Evropskému parlamentu eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

„Záchrana lidských životů zůstává pro Evropskou unii povinností,“ zdůraznil komisař.

Na záchraně migrantů se podílely také nevládní organizace, které podle Avramopulose sehrály „zásadní úlohu při záchraně životů“.

Prohlásil, že skutečná humanitární pomoc na moři, kterou tyto skupiny poskytují, by neměla být kriminalizována.

Podle Avramopulose musí být veškerá pomoc poskytována na základě platných mezinárodních pravidel tak, aby nebyli podporováni pašeráci lidí.

Tento týden se země Evropské unie na základě politického rozhodnutí dohodly o půl roky prodloužit činnost protipašerácké unijní operace Sophia. Zároveň však bude dočasně zastavena práce všech plavidel, které v ní působí, což v zásadě znemožňuje evropské námořní operaci účinným způsobem naplňovat mandát.

Důvodem tohoto kroku je to, že unijní státy se nedokázaly shodnout na systému přerozdělování zachráněných migrantů. Důraz operace bude nově kladen na pozorování oblasti ze vzduchu a na pokračování výcviku libyjské pobřežní stráže.

Podle nejnovějšího průzkumu chce více než třetina Afričanů emigrovat. Do Evropy by tak mohlo z Afriky přijít až 120 milionů uprchlíků.

Při vrcholu migrační krize v roce 2015 dorazilo do Evropy asi 1,1 milionu lidí.

Fakta o migraci do Evropy:

  • Migrační krize se začala stupňovat v roce 2014, kdy do Evropy dorazilo 216 054 uprchlíků.
  • Rok 2015 do Evropy přinesl neuvěřitelných 1 015 078 migrantů.
  • V roce 2016 přišlo či připlulo celkem 362 753 migrantů.
  • V roce 2017 to bylo plných 172 301 migrantů.

Více než třetina Afričanů chce emigrovat. Do Evropy by mohlo přijít až 120 milionů uprchlíků