I letos stát přinutil občany k tomu, aby manipulovali s ručičkami hodin: v noci z 30. na 31. března si je musí posunout o 1 hodinu vpřed. Na podzim pak "čas" zase o hodinu vrátí zpět.

Stát opět nařídil občanům, aby si v noci ze soboty na neděli přetočili hodiny o 60 minut vpřed. K přechodu na tzv. „letní“ čas dochází i přesto, že obyvatelstvo Evropy loni v referendu střídání času jednoznačně odmítlo. Navzdory tomu úřady žádají, aby si všichni ve 2:00 ráno hodinové ručičky posunuli o hodinu dopředu. Noc se tak zkrátí a lidé budou spát o hodinu méně.

Povinné střídání standardního a letního času by mělo podle čerstvého rozhodnutí Evropského parlamentu skončit v roce 2021. Není však jasné, zda si členské státy EU ponechají po celý rok standardní čas, anebo umělý čas letní (posunutý o hodinu napřed).

Referendum či přesněji anketu o střídání času uspořádala Evropská komise v celé EU loni v červenci. Pro zrušení střídání času se vyslovilo 84 procent respondentů z celkových 4,6 milionu zúčastněných občanů EU.

V Česku hlasovalo 64 tisíc lidí, z nichž 83 procent hlasovalo proti střídání časů.

Přesto musí lidé letos i v roce příštím nadále ve střídání času pokračovat, se všemi zdravotními i organizačními komplikacemi, jež s sebou střídání času nese.

Jak informovaly České dráhy, noční vlaky kvůli změně času naberou zpoždění několik desítek minut. Kvůli chybějícím 60 minutám se zpozdí oproti klasickému jízdnímu řádu sedm nočních dálkových vlaků Českých drah, které budou tou dobou na své trase.

Vedle toho se přechod na letní čas dotkne také několika regionálních spojů, zejména v okolí Prahy. Konkrétně půjde o dálkové vlaky na trasách Bohumín–Varšava, Praha–Humenné, Vídeň–Berlín jedoucí přes Bohumín a Budapešť–Břeclav.

Všechny tyto linky budou opožděné i v opačném směru. Zpoždění by se mělo týkat také spojů z Curychu do Prahy.

Přechod na letní čas ovlivní i dva spoje RegioJetu na trase mezi Prahou a Košicemi a zpět. Tyto spoje dojedou do stanic, kde mají standardně příjezd po 02:00 o zhruba hodinu později.

Kvůli změně času státní dopravce zavede o víkendu speciální opatření pro provoz vlaků i personálu. Dráhy tím chtějí zamezit následnému opožďování dalších vlaků během neděle. Aby se z těchto nočních vlaků nepřenášela zpoždění na ostatní denní spoje, ranní přípoje vesměs nebudou na tyto zpožděné vlaky čekat. (sfr)


ZÁSADNÍ KOMENTÁŘ NA TÉMA ZMĚNA ČASU ČTĚTE ZDE:

Politici se zmocnili Pandořiny skříňky času. Konec střídání času je proto v nedohlednu