Migranti z Afriky unesli nákladní loď, která je zachránila. Nyní plují k Evropě.

Migranti z Afriky unesli u břehů Libye nákladní loď, která běžence zachránila u břehů Libye. Uprchlíci se odmítli se vrátit zpět do své vlasti a pod výhrůžkami přinutili kapitána lodi plout na Maltu. Musela zasáhnout speciální jednotka maltského námořnictva a loď dostala pod kontrolu. Doprovází ji na Maltu. 

Nákladní loď Elhiblu 1 plující pod vlajkou Palau zachránila z moře 108 migrantů a zamířila s nimi do libyjského hlavního města Tripolisu. To se ale zachráněným nelíbilo a donutili proto posádku obrátit kormidlo a zamířili do Evropy, uvedl italský ministr vnitra Matteo Salvini.

„Toto nejsou migranti v tísni, jsou to piráti, Itálii uvidí pouze dalekohledem,“ řekl Salvini.

Kapitán měl opakovaně hlásit, že loď nemá pod kontrolou a že migranti jeho posádce vyhrožovali a donutili plout na Maltu.

Unesené plavidlo zastavila maltská hlídková loď na hranicích teritoriálních vod. Z podpory vrtulníku a několika člunů speciální jednotka převzala kontrolu nad lodí.

Maltské námořnictvo tanker doprovodí do maltského přístavu, kde budou posádka i migranti předáni do rukou policie, která případ vyšetřuje.

(pel)