Emise oxidu uhličitého byly v roce 2018 rekordní. Zvýšily se o 1,7 procenta na rekordních 33,1 miliardy tun.

Emise oxidu uhličitého (CO2) se i přes léta boje za jejich snížení nedaří eliminovat. Globální emise CO2 pocházející z energie v roce 2018 vzrostly o 1,7 procenta na rekordních 33,1 miliardy tun. Způsobila to především zvýšená poptávka po energii a používání uhlí, hlavně v Asii.

Vyplynulo to z údajů, které zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Ve Spojených státech emise CO2 stouply o 3,1 procenta, přitom o rok dříve klesly. V Číně se emise zvýšily o 2,5 procenta a v Indii o 4,5 procenta.

Naopak v Evropě emise klesly o 1,3 procenta a nižší byly již pátým rokem za sebou také v Japonsku.

Celosvětový růst průměrné teploty přitom primárně způsobují emise. Země se je proto snaží zmírnit, aby se vyhnuly nejvíce devastujícím účinkům změny klimatu.

Globální poptávka po energii vzrostla loni o 2,3 procenta. Přispěla k tomu hlavně silná globální ekonomika a vyšší poptávka po vytápění a chlazení v některých částech světa.

Celosvětová poptávka po plynu se zvýšila o 4,6 procenta, nejrychleji od roku 2010. Podpořil ji hlavně vyšší přesun k plynu od uhlí.

Poptávka po energii z obnovitelných zdrojů se zvýšila o 4 procenta, ale využití obnovitelných zdrojů by podle zprávy IEA mělo expandovat mnohem rychleji, aby byly splněny dlouhodobé klimatické cíle.

Poptávka po ropě stoupla o 1,3 procenta. Spotřeba uhlí se pak zvýšila o 0,7 procenta, protože vyšší poptávka v Asii překonala pokles ve zbývajících částech světa.

IEA upozornila že přesun od uhlí k plynu pomohl zabránit emisím 95 milionů tun CO2. Bez tohoto přesunu by růst emisí byl vyšší o více než 15 procent.

(pel)