Afričané migrují do Evropy kvůli vysokým sociálním dávkám.

Migranti z Afriky utíkají do Německa kvůli vysokým sociálním dávkám a ne kvůli útlaku v domovských zemích. Uvedl to Andreas Heusch, předseda správního soudu v Düsseldorfu, podle kterého německá i evropská azylová legislativa selhává. Úřady nejsou schopné spolupracovat a běženci tak nejsou vyhošťováni. 

„V Evropě dochází k vnitřní migraci do Německa. Rozumím lidem, kteří by raději chtěli být v Německu, kde jsou sociální dávky vyšší než třeba ve východní Evropě. To je lidsky pochopitelné. Ale dokud tomu tak bude, systém nebude fungovat,“ poznamenal podle německého deníku.

Heusch tvrdí, že ani evropské, ani národní azylové právo nefungují a celkově je systém dysfunkční.

Upozornil dále, že jeho soud je stále zahlcen procesy s běženci, kteří přišli do Německa v roce 2015. Z tisíců nerozhodnutých případů tvoří tři pětiny záležitosti týkající se azylu, hlavně stížnosti na jeho neudělení.

V loňském roce EU napočítala zhruba 150 000 neoprávněných vstupů na své území. Ve stejné době ale Německo zaevidovalo kolem 161 000 prvotních žádostí o azyl. Podle Heusche to znamená, že do Německa přecházejí uprchlíci z jiných zemí EU.

(pel)