Peníze na podporu sportu v ČR bude rozdělovat nový speciální úřad.

Miliardy korun určených na sport bude nově rozdělovat Národní sportovní agentura, která převezme od ministerstva školství sportovní agendu včetně dotací. Vznik nové státní sportovní instituce prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO). Agentuře by měl šéfovat bývalý hokejový brankář Milan Hnilička (ANO), ze kterého udělal Babiš v březnu 2018 vládního zmocněnce pro sport. 

„Hlavním úkolem agentury bude vytvoření nového systému státní podpory sportu, který ve spolupráci s krajskými a obecnými samosprávami zajistí systematickou, cílenou a účelně vedenou pomoc a podporu sportu na všech úrovních,“ uvedl Hnilička.

Podle něj agentura výrazně pomůže rozvoji sportu v Česku.

Hlavním úkolem agentury bude vytvoření nového systému státní podpory sportu. Podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na činnost, na nábor dětí a na kvalifikované trenéry.

Sněmovna přijala novelu o podpoře sportu navzdory kritice opozice, že vznik nového centrálního úřadu je nesystémový a rozdělování peněz bude málo transparentní.

Pro novinku v zákonech hlasovalo hnutí ANO, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a část klubu ODS. Naopak jasně proti byli piráti, TOP 09 a STAN.

(pel)