Varnsdorf dostal od antimonopolního úřadu pokutu 327 tisíc za omezení hazardu na území města.

Varnsdorf dostal pokutu 327 tisíc korun od antimonopolního úřadu. Město prý porušilo zákon tím, že od začátku roku 2013 omezilo na svém území hazard protiloterijní vyhláškou. Proti zákonu o ochraně hospodářské soutěže se město provinilo tím, že stanovilo jmenovitě místa, kde sázkové hry, loterie a podobné hry lze provozovat.

Rozhodnutí ÚOHS už potvrdil i předseda úřadu Petr Rafaj.

„Město výběr adresních míst provozování neprovedlo na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií. Vyhláškou byli zvýhodněni soutěžitelé, kteří mohou na povolených adresních místech nadále provozovat loterie a provozovny k účelu provozování loterií,“ uvedl Rafaj.

Šéf antimonopolního úřadu se případem zabýval poté, co město podalo proti rozhodnutí úřadu rozklad.

Vedení varnsdorfské radnice s rozhodnutím nesouhlasí a chce podat žalobu k brněnskému krajskému soudu.

Za podobný postup dostaly v listopadu 2018 pravomocnou pokutu 734 tisíc korun Karlovy Vary, pokutu 499 tisíc korun musel v květnu loňského roku zaplatit i Děčín. V obou případech města ve vyhláškách přesně stanovila místa, kde lze hazard provozovat.

Naopak Česká Lípa, proti které ÚOHS zahájil správní řízení a hrozila jí pokuta 100 tisíc korun, nedávno podobnou vyhlášku zrušila. Radnice nově stanovila seznam budov, kde se hazard být provozovat – například na nádražích nebo ve školách.

(pel)