O SVÁTCÍCH ZAVŘENO. Obchody budou muset mít i nadále ve vybraných státních svátcích pro obyvatele zavřeno.

Velkoobchody pro podnikatele zřejmě budou moci otevřít i v „zakázaných“ dnech vybraných státních svátků. Naopak, běžné obchody pro veřejnost zůstanou o vybraných svátcích zavřené stejně jako dosud. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna, která schválila novelu zákona o prodejní době.

Velkoobchody zřejmě budou moci být otevřeny pro podnikatele i o těch svátcích, kdy musí mít ostatní větší obchody podle zákona zavřeno. Sněmovna schválila vynětí velkoobchodu ze zákona o prodejní době, jež navrhly ANO a ODS.

Novu legislativu ještě musí  schválit Senát a podepsat prezident.

Poslanecká sněmovna však odmítla zrušit celý zákon, jak navrhovala TOP 09. Odmítla i návrhy KDU-ČSL a KSČM na rozšíření počtu svátků, o nichž mají být obchody zavřené.

Maloobchodu se tak novela zákona nedotkne. Pro změnu zákona, který umožňuje vynětí velkoobchodů ze zákazu otevírat o vybraných svátcích, hlasovalo 112 poslanců, proti jich bylo 38.

Pro změnu zákona hlasovali poslanci ANO, ODS a část poslanců Pirátů a SPD.

Vládní nařízení definuje velkoobchod jako činnosti spojené s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti. Předkladatelé návrhu argumentovali hlavně tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování těch obchodů, které můžou mít o stanovených svátcích otevřeno.


STÁTNÍ SVÁTKY, V NICHŽ STÁT ZAKÁZAL OBCHODŮM PRODÁVAT:

1. ledna – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok

Velikonoční pondělí

8. května – Den vítězství

28. září – Den české státnosti

28. října – Den vzniku samostatného československého státu

24. prosince – otevřeno může být jen do 12:00 hodin

25. prosince – 1. svátek vánoční

26. prosince – 2. svátek vánoční

(týká se obchodů s plochou nad 200 m² )


Poukazovali například na stravovací provozy, které každodenně potřebují z velkoobchodů především čerstvé nebo rychle se kazící potraviny.

Sociální demokraté naopak bojovali za zachování zákazu prodeje o státních svátcích s tím, že hájí práva zaměstnanců.

„Sociální demokraté budou stát na straně zaměstnanců, děláme to, dělali jsme to a budeme to dělat,“ prohlásil místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD) .

Jeden z předkladatelů zákona, Patrik Nacher z ANO, zdůrazňoval, že novelou předkladatelé nenařizují velkoobchodu, aby měl otevřeno, ale pouze ruší zákaz.

Poslanec KSČM Leo Luzar zase uvedl, že zákon o regulaci prodejní doby je jedním ze zákonů, který chrání zaměstnance a umožňuje jim být o svátcích doma. Varoval před tím, že pokud navrhovaná změna začne platit, budou ji maloobchody obcházet tím, že budou předstírat prodej podnikatelům a vydávat se za velkoobchody.

Regulace prodejní doby se zastával poslanec ANO a podnikatel v pekařství Jiří Bláha.

„Zvažte dobře své rozhodnutí, jestli opravdu chcete stavět právo a svobodu našich občanů nad právo a svobodu jedné firmy,“ deklamoval.

Řekl, že existují podle jeho slov „ksindlové“, kteří naplánují svým zaměstnancům nepravidelnou pracovní dobu tak, aby jim den pracovního volna připadl na státní svátek, a zaměstnavatel jim ho nemusel proplácet.

Zrušit celý zákon o prodejní době navrhovala již dříve opoziční ODS. Sněmovna ale její návrh loni v lednu zamítla.

Za zachování zákona o prodejní době tenkrát hlasovalo 101 poslanců hlavně z klubů ANO, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, přidali se i někteří Piráti. (sfr)