Najít úspory ve státním rozpočtu propuštěním 10 procent zaměstnanců, jak navrhuje Alena Schilllerová (ANO), je podle většiny ministrů nemožné. (Ilustrační foto)

Ministři se brání škrtům ministryně financí Aleny Schillerové, která je už před časem vyzvala k tomu, aby začali šetřit. Ve státním rozpočtu totiž chybí peníze a Schillerová navrhuje jako jedno z možných řešení propustit 10 % státních zaměstnanců. To ale podle většiny ministrů není možné. 

„Příští týden budou schůzky s panem premiérem, s paní ministryní financí. Tam si myslím, že se budeme zpovídat z těch prvních nálezů,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Nějaké úspory už prý našel, ale konkrétní nebyl. Neumí si ale představit, že by se počet úředníků snížil o 10 procent plošně.

„U nás to není jen ministerstvo, ale i resortní organizace typu České inspekce životního prostředí, České geologické služby, Českého hydrometeorologického ústavu a dalších. Na mě ta úspora vychází zhruba na 350 lidí, to není málo,“ dodal.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) si nechal zkontrolovat nárůsty státních zaměstnanců.

„Pokud nám je někde vyčítáno, že za posledních pět let narostli zaměstnanci státu o 40 tisíc, tak 31 tisíc z nich jsou učitelé a nepedagogičtí pracovníci. Těžko budeme trend otáčet a propouštět učitele nebo školníky,“ doplnil.

I ministryně financí podle něj už ví, že „desetiprocentní decimace“ není možná.

Ministerstvo zdravotnictví loni ušetřilo desítky milionů korun například na IT.

„Škrtli jsme v tomto roce 54 volných míst a jsme připraveni případně k nějakým podobným úsporám, ale je otázka, jestli mohou být tak velké třeba na mém resortu, protože ministerstvo je relativně malé, rozpočet není nějaký velký,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Koalice o tom bude jednat 17. března.

(pel)