Do Španělska během února 2019 proniklo celkem 930 migrantů z Afriky, což je podstatně méně, než v lednu letošního roku. (Ilustrační foto).

Afričtí migranti si v únoru zřejmě vybírali dovolenou. Do Španělska jich za tento měsíc proniklo „jen“ 930, což je podstatně méně, než v lednu letošního roku. O poklesu počtu migrantů informovala španělská vláda.

Počet migrantů, kteří za uplynulý měsíc dorazili z Afriky přes Středozemní moře do Španělska, poklesl v únoru na 930 příchozích běženců. V lednu letošního roku jich bylo přes 4 tisíce.

Španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska během návštěvy ve španělské enklávě Melilla na severu Afriky prohlásil, že „růstový trend posledních měsíců byl zlomen“.

Španělsko bylo v uplynulém roce hlavním cílem migrantů putujících do Evropy přes Středozemním moře. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedla, že z více než 113 tisíc běženců, kteří loni dorazili po moři do Evropy, se jich ve Španělsku vylodilo 56 480.

Plavbu z Afriky do Španělska nepřežilo 769 lidí.

Španělská socialistická vláda prosazuje vůči migrantům vstřícnou politiku a za poslední půl rok Španělsko již několikrát přijalo loď s migranty, které předtím nebylo umožněno zakotvit v Itálii a na Maltě. (sfr)