Vládní koalice se ocitla ve sporu o propuštění státních úředníků. ANO požaduje propustit 12 tisíc zaměstnanců. ČSSD méně než polovinu z toho.

Koaliční vláda Andreje Babiše se ocitla v zásadním sporu o propouštění státních úředníků. Zatímco Babišova ministryně financí Alena Schillerová žádá resorty, aby propustily plnou desetinu státních úředníků, tedy celkem 12 tisíc osob, šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček připouští propuštění sotva pěti procent či dokonce jen tří procent úředníků. 

Podle Hamáčka není možné propustit desetinu z dnešních 120 tisíc státních zaměstnanců (propouštění se netýká učitelů, policistů ani vojáků).

„Plošné škrty deset procent znamenají deset procent u veterinárních inspektorů, u pracovníků azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra…,“ prohlásil Hamáček.

„Z mého pohledu to reálné číslo, které se dá ušetřit, ale systémově, je mezi třemi až pěti procenty, ale to neznamená, že to bude 3 až 5 procent všude,“ doplnil.

Redukce o 5 procent by znamenala propuštění 6 tisíc úředníků. Snížení počtu o 3 % by znamenalo propustit zhruba 3,5 tisíce osob.

Vlády během 5 posledních let navýšily počet státních zaměstnanců o 30 tisíc osob. Ministryně financí Schillerová nyní pod tlakem snížení ekonomického růstu a potenciálního snížení příjmů státu vyrukovala s požadavkem na snížení počtu státních úředníků o 12 tisíc osob.

Hamáček informoval, že redukce státních úředníků bude předmětem koaličních jednání. Hamáčkova ČSSD připravujeme materiál, který se bude věnovat tomu, jaké jsou možné úspory.

„Soustředíme se na slučování oddělení, podíváme se na to, jestli je třeba mít na každou agendu zvláštní úřad, jestli by nešlo sloučit,“ vysvětlil. (sfr)