Babišovy slevy ve veřejné dopravě pro penzisty a studenty vyšly státní pokladnu v roce 2018 na dvě miliardy korun.

Babišovy slevy ve veřejné dopravě pro penzisty a studenty vyšly státní pokladnu v roce 2018 na dvě miliardy korun. Nejvíce vyfakturovaly České dráhy, které dostaly 846 milionů korun. Počet cestujících se za první čtyři měsíce platnosti slev zvýšil o jednotky procent. Oznámilo to Ministerstvo dopravy.

Loňské náklady tak podle ministerstva zatím odpovídají odhadovaným výdajům šest miliard korun ročně.

Studenti do 26 let a senioři nad 65 let mohou od 1. září využívat ve vlacích a autobusech slevu 75 procent z jízdného, kterou loni schválila vláda. Slevy podle dopravců zatím zvýšily počet cestujících v jednotkách procent.

Největší objem kompenzací, které stát vyplácí dopravcům, dostaly České dráhy, na dalších místech byly Arriva se 182 miliony korun a RegioJet se 105 miliony korun. Stát dopravcům kompenzuje částku do výše komerčního jízdného. Student Agency
takto získala 56 milionů a Leo Express dostal 28 milionů.

Ministerstvo si od zavedení slev slibovalo mimo jiné zvýšení počtu cestujících ve veřejné dopravě. Jejich počet se nakonec zvýšil o jednotky procent.

U Českých drah to bylo v období od září do prosince 2018 meziročně o čtyři procenta více. Dopravci ovšem upozorňují, že zvýšení je zapříčiněno i obecným nárůstem zájmu o železniční dopravu.

Stát za půl roku fungování slev zatím provedl přes 500 namátkových kontrol. Revizoři při nich zjistili celkem 15 závad. Nejčastěji se podle ministerstva jednalo o nedoložení dokladu k nároku na slevu.

Kontroloři se zaměřovali především na doklady, které prokazovaly nárok cestujících na slevu. Kontroly se týkaly také dopravců, například zda nevydávají slevové jízdenky fiktivním cestujícím. V případě prokázání úmyslu nebo opakovaných chyb hrozí dopravci sankce ve výši padesáti procent z celkového ročního objemu kompenzací.

Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových, regionálních autobusových a železničních linkách, v rámci integrovaných dopravních systémů a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V rámci železniční dopravy platí pouze ve vozech druhé třídy.

V souvislosti se zamýšlenými škrty v připravovaném státním rozpočtu na rok 2020 se ve vládní koalici začíná diskutovat možnost zrušení uvedených slev ve veřejné dopravě. (sfr)