Počet zajišťovacích příkazů vydaných finanční správou meziročně klesá.

Finanční správa vydala v roce 2018 celkem 1174 zajišťovacích příkazů v hodnotě 1,47 miliardy korun. V roce 2017 to bylo 1420 příkazů na 1,59 miliardy korun. Vyplynulo to z údajů zveřejněné finanční správou.

Příkazy se týkaly 355 firem. Celkem úředníci ke konci roku 2018 evidovali 535 507 plátců DPH.

Zajišťovací příkaz je jedním z institutů finanční správy, kterými může blokovat majetek firem podezřelých z nezaplacení daně. Úředníci mohou předpokládanou daň vybrat dopředu, a zadržet tak peníze nebo majetek, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu.

V posledních letech úřad čelil kritice, že příkazy zneužívá. Jednalo se o období, kdy byl ředitelem Martin Janeček. Ten kvůli toho v roce 2018 ve funkci skončil. Například v roce 2015 správa vydala 1605 příkazů, loni to bylo už „jen“ 1174.

Na podzim 2017 finanční správa oznámila, že bude při vydání zajišťovacího příkazu u fungujících firem nabízet alternativní zajištění majetku, jako je zástavní právo, ručení třetí osoby nebo finanční záruky. Vydala k tomu i novou metodiku.

Zároveň ministerstvo financí dříve také sdělilo, že chystá změnu zákona. Podle toho by po vydání zajišťovacího příkazu firmu mohl kontrolovat zajišťovací, resp. nucený správce. Ten by byl alternativou k zajišťovací exekuci, která může fungování těchto firem ohrozit.

Daňový kat podnikatelů Janeček končí v čele Finanční správy

(pel)