Státní České poště hrozí, že za pár měsíců nebude mít peníze na běžný provoz. Škemrá proto o půjčku u ministerstva.

Česká pošta krachuje i v letošním roce. Podnik si potřebuje půjčit na provoz peníze od státu a prosí o půjčku ministerstvo financí. Pošta byla loni ve ztrátě, kterou očekává i letos. Navíc se státní podnik chystá na slibované 10procentní zvýšení platů zaměstnanců.

„Věříme, že reálný problém, který by se dotkl našeho každodenního fungování, nenastane díky dohodě s ministerstvem financí,“ řekl Hospodářským novinám mluvčí Matyáš Vitík.

Pošta očekává pomoc v podobě „kontokorentu“, který jí umožní překlenout krátkodobé peněžní výpadky.

Jestli by k dohodě nedošlo, poště během několika měsíců dojdou peníze na běžný provoz.

Podnik zatím přesnou ztrátu za loňský rok nezná, ale ztrátový výsledek předpokládá i letos. Podle zjištění Hospodářských novin má loňská ztráta dosáhnout přes čtvrt miliardy korun.

Ministerstvo financí hodlá zapojit prostředky České pošty do systému státní pokladny, odkud by na hrazení svých potřeb krátkodobě čerpala.

Pošta se navíc chystá přidat zaměstnancům 10 % na platech.

Státní podnik dostane také tučnou dotaci 800 milionů korun, a to na „úhradu čistých nákladů“ za roky 2013 a 2014. Vyplynulo to z návrhu novely poštovního zákona, který v lednu v prvním čtení schválila Poslanecká sněmovna.

Část peněz měl stát uhradit již loni, ale zákon nebyl schválen včas. Podle novely dostane pošta letos dohromady 500 milionů korun. Zbylých 300 milionů jí stát vyplatí v roce 2020.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková informovala, že Evropská komise již tento krok schválila jako v souladu s pravidly veřejné podpory. Komise také schválila úhradu nákladů za roky 2015 až 2017, která dohromady představuje 1,8 miliardy korun. Tyto peníze již podle ministryně pošta od státu dostala.

Pošta měla původně peníze na úhradu čistých nákladů na poskytování základních služeb, které jí ukládá poštovní licence, získat od jednotlivých doručovatelských firem na trhu podle výše jejích tržeb. Takzvaný kompenzační fond však nezačal fungovat.

Od roku 2015 vláda systém změnila s tím, že pošta bude úhradu získávat ze státního rozpočtu. Maximální částka se ze 700 milionů za rok 2015 snížila na loňských 500 milionů korun. S tímto limitem se počítá i pro další roky.

(pel)