Předseda SPD Tomio Okamura kandiduje do Evropského parlamentu (na snímku s Marine Le Penovou).

Předseda SPD a odpůrce Evropské unie, Tomio Okamura, kandiduuje za SPD ve volbách do Evropského parlamentu. Na kandidátní listině SPD, kterou vede psycholog Ivan David, je Okamura na posledním místě. Pokud by však byl preferenčními hlasy zvolen, zanikl by mu automaticky mandát poslance Parlamentu ČR. Okamura je dnes místopředsedou Poslanecké sněmovny.

SPD stručně oznámilo, že „z posledního místa kandidátní listiny podpoří ostatní kandidáty a zdůrazní význam těchto voleb předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie, Tomio Okamura“.

Okamura se může stát europoslancem tehdy, pokud by díky preferenčním hlasům přeskočil ostatní kandidáty hnutí. Kdyby byl zvolen do Evropského parlamentu, automaticky by mu zanikl mandát ve Sněmovně.

Funkce europoslance je podle zákona neslučitelná s funkcí poslance Parlamentu ČR.

Kandidátku SPD povede do eurovoleb někdejší ministr zdarvotnictví ve vládě Miloše Zemana, Ivan David.

Jak poukázala některá média, David vždy patřil k levému křídlu sociální demokracie. V době pádu komunistického režimu v roce 1989 se hlásil k radikální marxistické Levé alternativě.

SPD je posledním sněmovním uskupením, které představilo lídra své kandidátky pro evropské volby. Většinu ostatních stran povedou do voleb nynější europoslanci.

Kandidátku ANO vede Dita Charanzová, ODS Jan Zahradil, KSČM Kateřina Konečná, ČSSD Pavel Poc, KDU-ČSL Pavel Svoboda a společnou kandidátku TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil (TOP 09).

Piráti vybrali do čela své kandidátky softwarového specialistu Marcela Kolaju.

 

Okamura nedávno na téma voleb do Evropského parlamentu uvedl:

„Tři měsíce před volbami do Evropského parlamentu to vypadá špatně pro Brusel a EUropu, ale velmi dobře pro Evropu. Podle průzkumů Europe Elects se euroskeptické síly a jejich představitelé drží na předních pozicích. To je opravdu skvělá zpráva pro všechny, kterým záleží na budoucnosti nás i našich dětí.

Stojí proti nám globální elity a většina médií, ale stejně jako v případě brexitu, zvolení Donalda Trumpem americkým prezidentem či úspěch Mattea Salviniho se ukazuje, že vůle obyčejných lidí předčí peníze i vliv mocných.“

Poukázal současně na to, že spřátelená Liga Mattea Salviniho je se 32 % nejúspěšnější politickou silou v Itálii.

Alternativa pro Německo (AfD) je se 13 % čtvrtou nejsilnější politickou silou v Německu.

Marine Le Penová je zase nejdůvěryhodnějším šéfem politických stran ve Francii s tím, že se v průzkumech dotáhla na prezidenta Macrona a oba teď mají shodně po 30 %.

„Květnové volby do Evropského parlamentu jsou jedinečnou příležitostí, jak dát nikým nevoleným byrokratům z Bruselu jasně najevo, co si o nich myslíme. Za poslední roky jsme opravdu neměli takovou šanci zatáhnout za záchrannou brzdu a dosáhnout razantní změny. Společně můžeme zhoubné ideologie multikulturalismu a politické korektnosti porazit!,“ napsal Okamura. (sfr)