Šéf ODS Petr Fiala popsal ministry, které by chtěl poslat do budoucí vlády ČR. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Předseda ODS Petr Fiala chce být premiérem. Popsal proto, jaké ministry by navrhl do „své“ vlády České republiky. Do budoucí vlády by za ODS prý chtěl například poslat lidi, u kterých bude záruka, že neuhnou v zásadních otázkách, jako jsou nízké a jednoduché daně.

Fiala dále deklaroval, že budoucí ministři za ODS musí snižovat byrokracii.

„Do budoucí vlády bych za ODS chtěl poslat lidi, u kterých bude záruka, že prosadí snížení byrokracie – a to jak zjednodušení a zrušení zbytečných agend, tak i snižování počtu úředníků,“ uvedl Fiala.

Ministři za ODS se podle Fialy budou zaměřovat také na penzijní reformu.

„Už do budoucí vlády bych za ODS chtěl poslat lidi, u kterých bude záruka, že připraví a prosadí za širší podpory takovou penzijní reformu, která zajistí lepší a stabilnější penze pro dnešní čtyřicátníky a mladší. Aby se nestalo, že i nízké důchody budou za patnáct let představovat fiskální problém,“ popsal Fiala.

Členové Fialovy vlády prý také budou muset hájit občanské svobody.

„Do budoucí vlády bych za ODS chtěl poslat lidi, u kterých bude záruka, že si budou ctít občanské svobody včetně svobody slova a nezávislosti médií. Kteří ale nebudou dělat svou politiku jako marketingový projekt. Budou pevní a nebudou se bát čelit antikampaním a bulvarizaci politiky,“ deklaroval šéf ODS.

Do budoucí vlády by chtěl také poslat „dost lidí na to, aby dosáhli výsledků, díky kterým bude obnovena důvěra ve vládu na dlouhou dobu, protože pomůžeme vrátit Českou republiku mezi deset nejúspěšnějších zemí světa“.

„Toto je moje cesta jako lídra ODS, toto je moje nabídka a z této cesty se nenechám odradit – ani z ní nesejdeme,“ slíbil Fiala.

Naznačil také, že ODS v krátkém čase postupně představí komplexní reformy v oblastech, „kde Babiš pouze řeční a slibuje, kde namísto politiky přichází jeden marketingový projekt za druhým“. (sfr)