Brexit je nejistý. Mayová chce údajně odchod Británie z EU odložit. Šéf EK Juncker (na fotografii vlevo) by z udržení Británie v EU měl radost.

Britská premiérka Theresa Mayová zakáže brexit bez dohody. To povede k odkladu termínu vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Mayová se chystá navrhnout vládě, aby formálně vyloučila odchod Spojeného království z Evropské unie k 29. březnu bez dohody.

Informovala o tom britská média.

Zákaz odchodu z EU bez dohody s Bruselem by znamenal odklad brexitu, pokud britský parlament v nadcházejících dvou týdnech dohodu neschválí.

Mayová dosud prohlašovala, že Spojené království vystoupí z EU dne 29. března , a to i bez dohody.

Podle informací deníku The Sun je změna v premiérčině postoji motivována snahou uklidnit nespokojence ve své vládě, kteří volají po odkladu brexitu.

V neděli premiérka oznámila, že odloží hlasování o dohodě plánované na 27. února a že návrh dohody poslancům předloží nejpozději do 12. března, tedy pouhých 17 dní před očekávaným odchodem země z EU.

Britský parlament již jednou dohodu o podmínkách vystoupení Velké Británie z Evropské unie odmítl.

Kontroverzní částí je takzvaná irská pojistka, která má zabránit klasickým hraničním kontrolám mezi Irskem a Severním Irskem. Garantuje, že se neobnoví hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, pokud se v přechodném období po vyhlášení brexitu Británie a EU nedohodnou na nových vztazích.

Mayová se nyní snaží s EU dojednat změny, Brusel ale text dohody měnit nehodlá. Evropská komise předpokládá, že Británie odejde z EU podle plánu 29. března, řekla v Bruselu mluvčí komise po schůzce předsedy EK Jeana-Claudea Junckera s Mayovou v Egyptě.

Opoziční labouristé odmítají „tvrdý brexit“, tedy vystoupení z EU bez dohody. Nově přišli s požadavkem na uspořádání druhého referenda o brexitu. (sfr)