Předseda vlády České republiky Andrej Babiš se v Egyptě osobně setkal a jednal se Salmánem bin Abd al-Azízem, králem Saúdské Arábie.

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš vítězoslavně oznámil, že se v Egyptě osobně setkal a jednal se Salmánem bin Abd al-Azízem, králem Saúdské Arábie. Jeho země je považována za totalitní diktaturu. Nejvíce se o ní v poslední době mluví v souvislosti s říjnovou vraždou novináře Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. 

Podle zjištění americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) byl objednavatelem vraždy přímo korunní princ Muhammad bin Salmán.

Novinář listu Washingon Post Chášukdží byl brutálním způsobem zabit na konzulátu v Istanbulu 2. října. Saúdská Arábie vraždu přiznala se zpožděním, původně ji popírala. Dodnes se nenašlo tělo.

Rijád odmítl jakýkoli podíl korunního prince Muhammada bin Salmána. Vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA.

Sociální sítě vzplály 

Na Babišově facebookovém profilu vyvolalo setkání se Salmánem velkou bouři a přestřelku příznivců s odpůrci předsedy vlády.

Jedna z uživatelek se premiéra například zeptala, jakou spolupráci Babiš se Saúdskou Arábií plánuje?

„Posílat jim tam služky? Nebo nevěsty? Nebo si od nich začneme kupovat ropu? Nic jiného tam nemají, ani ten jejich písek se nedá použít pro „naše“ účely (stavebnictví), proč bychom měli nějak navazovat vztahy?,“ uvedla.

Jiný zase na Salmánovu adresu k Babišovi podotkl, že „to je ta královská rodina jak nechala zavraždit a rozřezat svého kritika? No tak ještě že jste se s nimi sešel…“

Naopak, jeden z příznivců Babiše pochválil slovy: „Jste skvělý ?❤️“.

Servítky si nabral pán, který Babiše varoval slovy: „Kdyby (Salmán) věděl, že jste obviněný podvodník, nechá vám useknout pařát“.

„Kdyby (Salmán) věděl, že jste obviněný podvodník, nechá vám useknout pařát“.

„Komunista a muslimský diktátor. To je skvadra…,“ doplnil jiný antibabišovec.

Naopak, paní Jitka v reakci na schůzku se Salmánem vyjádřila Babišovi vděčnost.

„BLAHOPŘEJEME, MÁTE OBCHODNÍ TALENT,ALE JSTE I VYNIKAJÍCÍ DIPLOMAT.SUPER!????“, napsala.

Dvorní a pravidelná Babišova obdivovatelka, paní Zdenka, pak neváhala doplnit: „Dobrá práce pane premiére. Foto se mi líbí taková přátelská. Hodně štěstí..??“

Naopak uživatel Marek neváhal Babiše interpelovat poznámkou s obchodním podtextem: „Tak jste si pokecali, a co dál? Začnou od nás brát kostelecké vepřové párky? ?“.

Ale taková paní Dagmar to vidí úplně jinak.

„Pane premiére, orientace naší země na inovace a nové ekonomické kontakty je Váš velmi promyšlený a rozumný krok ! Je to nutnost nejvyššího významu s ohledem na současný společenský vývoj v Evropě i ve světě ! Rozumíme Vám a máte plnou podporu nás Vašich voličů ! Hodně úspěchů ! ?,“ popřála spokojeně.

„A co třeba nějaký rozčtvrcený novinář do Kosteleckých uzenin?,“ zeptal se premiéra české vlády pan Jan.

A doplnil informaci, že „podle výroční zprávy Amnesty International za rok 2016/17 orgány Saudské Arábie na základě nejasného obvinění vážně omezily práva na svobodu projevu, sdružování a shromažďování, zadržovaly zadržovaly a uvězňovaly kritiky současné vlády, obránce lidských práv a aktivisty za práva menšin.

Praktiky mučení a jiného špatného zacházení se zadrženými jsou stále velmi časté, zejména během výslechů.

Ženy čelily diskriminaci jak v právu, tak v praxi a byly nedostatečně chráněny před sexuálním a jiným násilím. Soudy rozhodly o mnoha rozsudcích smrti, včetně nenásilných trestných činů a také proti mladistvým pachatelům, což vedlo k desítkám poprav. Koaliční síly vedené Saúdskou Arábií se v Jemenu dopustily vážného porušování mezinárodního práva včetně válečných zločinů.“

To už však nevydržela ustaraná paní Mária, plna obav o další Babišův osud.

„Zahraniční aktivity na jedničku, jen si nezapomeňte hlídat záda i doma…,“ varovala svého premiéra.

A pan Karel také nešetřil pochvalou. „VÝBORNĚ PANE PREMIÉRE, ŽE SI ROZUMÍTE I S JEHO VELIČENSTVEM!,“ napsal. (sfr)