Vládní škrty by se mohly dotknout obědů pro děti.

Připravované vládní rozpočtové škrty ve výši 25 miliard korun jsou nadále nejasné. Ohroženy jsou jednak slevy jízdného pro důchodce a studenty. Ale Babišova pravá ruka, Jaroslav Faltýnek, ukázala na obědy zdarma pro žáky základních škol.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek si nemyslí, že by se škrty v rozpočtu na rok 2020 měly týkat nedávno zavedených slev na jízdném pro děti a důchodce. Podle něj nejsou v souvislosti s vyjednáváním ANO a ČSSD o rozpočtu nejohroženější položkou. , debatovat by se podle něj mělo spíš o bezplatných obědech pro děti.

Faltýnek to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Podle něj se koaliční rada shodla na potřebě šetřit. Domnívá se však, že slev na jízdném se škrtání netýká.

„Je to otázka například nějaké debaty o obědech, protože sociální demokracie chtěla obědy zdarma pro všechny, což je nesmysl, ekonomický. Pokud obědy, tak pro potřebné,“ zdůraznil Faltýnek s odkazem na loňský návrh ČSSD na bezplatné obědy pro všechny děti ze školek a prvního stupně základních škol, které by ročně vyšly na zhruba 5,4 miliardy korun.

S návrhem na zavedení obědů zdarma pro žáky prvního stupně a předškoláky však vystoupil i předseda ANO, premiér Andrej Babiš.

Počátkem února se ČSSD a ANO dohodly, že pro rok 2020 ztrojnásobí částku v dotačním programu ministerstva školství na obědy zdarma pro děti z chudých rodin až na 100 milionů korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) současně však vyzvala ministry při debatě o rozpočtu na příští rok, kdy stát počítá s nižším tempem růstu než dosud, k hledání úspor a navrhla snížit počet státních zaměstnanců o deset procent.

Podle neoficiálních informací přišla Schillerová i s návrhem snížit výdaje o 25 miliard korun. S výrazným snížením výdajů počítá například u ministerstev pro místní rozvoj, dopravy zemědělství, životního prostředí nebo kultury.

Doposud se uvádělo, že vládní rozpočtové škrty by se měly týkat i slev na jízdném pro studenty a důchodce, které Babišova vláda zavedla teprve nedávno. (sfr)