Evropa nestojí o návrat lidí, kteří se přidali k Islámskému státu a teď se chtějí vrátit domů.

Džihádistické nevěsty, které odjely jako tisíce jiných mladých Evropanů a přidaly se k Islámskému státu (IS), se chtějí vrátit zpátky do Británie. Ta o to však nestojí. Šéf ministerstva vnitra Sajid Javid je odhodlaný zabránit Britům, kteří odešli na Blízký východ a přidali se tam k teroristickým organizacím, v návratu do vlasti.

Devatenáctiletá Britka Šamína Begumová tak přijde o britské občanství.

Javid už poslal dopis s rozhodnutím o odebrání občanství rodině Begumové. Proti rozhodnutí se chtějí odvolat.

Ministerský šéf hodlá zabránit Britům bojujících v řadách Islámského státu vrátit se zpět do vlasti. Mimo jiné je chce zbavit britského občanství, jako to udělal v případě Begumové. Ta je současně občankou Bangladéše.

Do Sýrie utekla v patnácti letech spolu s dalšími dvěma kamarádkami Amirou Abaseovou a Kadizou Sultanaovou přes Turecko.

Dostala se do Rakky a skončila v domě mezi dalšími mladými dívkami, které byly určené ke sňatku s bojovníky IS. Provdali ji za Nizozemce, který konvertoval k islámu a bojoval za chalífát.

Porodila dvě děti, ale obě už zemřely. Třetí dítě se jí narodilo v uplynulých dnech.

V Rakce Begumová viděla, jak házejí do popelnic useknuté hlavy protivníků, a nijak ji to nešokovalo. O západních rukojmích, které radikálové podřezali, se vyjadřovala pohrdavě. Svůj život mezi teroristy popsala jako „normální“.

Její muž se vzdal koaličním silám, Begumová je v uprchlickém táboře na severu Sýrie.

Bezpečnostní složky varují, že právě ženy byly nejvíce ovlivněny Islámským státem a jsou velkým bezpečnostním rizikem. V případě Shamimy Begumové se poukazuje na její rozporuplné výpovědi.

(pel)