Trump se rozhodl, že vyhlásí stav nouze v zemi, aby získal peníze pro stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Americký prezident Donald Trump chce na stavbu protimigrační zdi na hranici s Mexikem vynaložit 8 miliard dolarů (183 mld. Kč). Vyhlásí proto v USA stav nouze, který mu umožňuje čerpat prostředky z krizových fondů. Americký Kongres ve schváleném rozpočtu vyčlenil na stavbu zdi pouze 1,4 miliardy dolarů. Trump požadoval 5,6 miliard dolarů.

Americký prezident Donald Trump oznámil, že ve Spojených státech vyhlásí stav nouze. Ještě v pátek podepsal exekutivní nařízení.

Díky tomu nepotřebuje souhlas Kongresu, aby získal peníze na stavbu zdi či ocelového plotu na hranicích mezi USA a Mexikem.

„Invaze drog, invaze gangů, invaze lidí. Je to nepřijatelné,“ zdůvodnil svůj krok.

Trump také řekl, že by stav nouze vyhlásil už dříve, ale „byl trochu nový ve své pozici“.

Prezident loni zablokoval rozpočet kvůli svému požadavku vyčlenit peníze na zeď. Část federálních úřadů neměla 35 dnů peníze a výplatu nedostalo na 800 000 federálních zaměstnanců.

„Prezident Trump podepíše zákon schválený Kongresem, a jak už dříve oznámil, podnikne i další exekutivní akce včetně vyhlášení stavu nouze, aby zastavil bezpečnostní a humanitární krizi na hranicích,” oznámila prezidentská mluvčí Sarah Sandersová.

”Prezident tak plní svůj slib, že postaví zeď, ochrání hranici a zajistí bezpečnost našeho velkého národa,” oznámila Sandersová ještě před tím, než o rozpočtu hlasovali senátoři a pak i zastupitelé v dolní komoře Kongresu.

Trump se s Kongresem, jehož Sněmovnu reprezentantů ovládají demokraté, dlouhodobě pře o peníze na zeď či jinou bariéru, která má čelit nelegálnímu postupu migrantů přes mexicko-americkou hranici.

Spor na přelomu roku vyvrcholil více než měsíčním zablokováním části federálních úřadů, které neměly peníze na svůj provoz. Financování úřadů bylo dočasně obnoveno, ale od soboty krize opět hrozí, pokud by Kongres nepřišel s dlouhodobým finančním plánem. Na něm se demokraté s republikány nakonec dohodli. (sfr)