USA zatím z Afghánistánu neodchází: O stažení vojáků rozhodnou spolu s aliancí NATO.

Spojené státy v Afghánistánu samy neukončí alianční misi Resolute Support. O stáhnutí vojáků rozhodnou podle vývoje situace v zemi spolu se Severoatlantickou aliancí (NATO). V současnosti v Afghánistánu působí téměř 17 tisíc zahraničních vojáků. 

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

„Jsme v této misi spolu. A rozhodnutí o budoucnosti mise přijmeme také společně. Samozřejmě naši vojenští velitelé neustále posuzují situaci, stejně jako u každé jiné mise,“ řekl ministrů šéf NATO Jens Stoltenberg na závěr dvoudenní schůzky aliance v Bruselu.

Situace v zemi podle něj zůstává obtížná i přes vyjednávaní o možném mírovém procesu.

„Naše mise nadále cvičí, radí a pomáhá afghánským bezpečnostním silám, protože ty bojují proti terorismu a vytvářejí podmínky pro mír,“ uvedl.

Podotkl, že Tálibán si musí uvědomit, že nezvítězí. Cílem podle něj není, aby zahraniční vojáci zůstali v Afghánistánu navždy, mírová dohoda by však snížení jejich počtu umožnila.

Americký prezident Donald Trump už dříve řekl, že pokud se nepodaří dosáhnout mírové dohody s islamistickým hnutím Taliban, USA svých zhruba 14 tisíc vojáků z Afghánistánu stáhnou.

Americký ministr obrany Patrick Shanahan nicméně na jednání v Bruselu ujistil spojence, že Američané nestáhnout jednotky na vlastní pěst.

Zprostředkovatelem mírových dohod s Tálibánem je pověřen americký diplomat Zalmay Khalilzad.

Ministři obrany v Bruselu také schválili další balík opatření, která posílí schopnost NATO ubránit své členy a odradit jakékoli protivníky od případného útoku.

Nejdůležitější z nich je Iniciativa připravenosti sil, takzvaný plán „4×30“. Podle něj mají mít vojenští velitelé Aliance k dispozici nejpozději do 30 dnů od politického rozhodnutí 30 pozemních praporů, 30 bojových letek a 30 bojových plavidel.

Česká armáda se stáhne z Afghánistánu, pokud odejdou i USA, oznámil ministr Metnar

Afghánistán: Tálibán slíbil uzavřít příměří, pokud USA stáhnou vojáky

(pel)