Evropské unii hrozí kolaps a její lidé by se měli probudit dříve, než bude pozdě, myslí si miliardář George Soros.

Evropská unie (EU) stojí na pokraji kolapsu, myslí si miliardář George Soros. Společenství prý míří do zapomnění a ti, kteří ho chtějí zachránit, by se prý měli rychle probudit.  Unii přirovnal k SSSR, podle něj je EU v současnosti v podobné fázi vývoje jako komunistické impérium v roce 1991, kdy se svaz rozpadl. 

„Pokud se neprobudí, Evropská unie skončí stejně jako Sovětský svaz v roce 1991,“ řekl Soros.

Podle miliardáře stojí EU na pokraji revoluce. V květnových volbách do Evropského parlamentu (EP) totiž dle Sorose budou mít výhodu protievropské síly.

„Existuje pro to množství důvodů, včetně zastaralého stranického systému ve většině evropských zemí, praktické nemožnosti změny Lisabonské smlouvy nebo nedostatku nástrojů, kterými lze členské státy přivést k odpovědnosti za porušování principů, na nichž byla EU založena,“ uvedl.

Proeunijní strany prý mohou v květnových volbách zvítězit v případě, že nebudou upřednostňovat zájmy Evropy před vlastními.

„Je možné, aby se EU uchovala a zároveň se radikálně změnila. To by však vyžadovalo změnu srdce v EU. Současné vedení připomíná politbyro, když se hroutil Sovětský svaz – nadále vydávají edikty, jako kdyby byly stále relevantní,“ varoval.

Prvním krokem k obraně Evropy před jejími nepřáteli – vnitřními i vnějšími, je podle něj rozpoznat velikost hrozby, kterou představují.

„Druhým je probudit spící proevropskou většinu a zmobilizovat ji, aby bránila hodnoty, na nichž byla založena EU. Jinak by se sen o sjednocené Evropě mohl stát noční můrou 21. století,“ dodal.

(pel)