Český kyberprostor budou nejspíš špiclovat vojenští zpravodajci.

Vláda plánuje vytvořit na svou obranu kyberjednotky. Český kyberprostor budou špiclovat vojenští zpravodajci. Ti by měli pravomoc sledovat sítě pomocí aktivních technických prostředků, tzv.  černých skříněk. Odhalovali by útoky, stopovali útočníky a aktivně proti nim zasahovali. 

Babišova vláda s ČSSD a tolerovaná KSČM chce ve sněmovně prosadit, aby kybernetické útoky proti ČR potíralo ministerstvo obrany. V minulém volebním období návrh neprošel.

Šéf rezortu Lubomír Metnar (ANO) nyní slibuje zajistit ochranu soukromí lidí.

„Navrhovaný zákon umožní, aby Česká republika byla schopna efektivně získávat poznatky o kybernetických hrozbách. Aby je detekovala, určila, odkud přicházejí, a prováděla aktivní obranu,“ řekl Metnar.

Novela zákona o Vojenském zpravodajství podle něj nyní míří do meziresortního připomínkového řízení.

Zpravodajci by nepřetržité monitorovali veřejné komunikační sítě a služby elektronické komunikace. Mohli by však sbírat jen neadresná data, která dále by dále vyhodnocovali.

Sledování obsahu konkrétních lidí nebude podle ministerstva obrany v této fázi možné. Stejně jako získaná data využívat pro vlastní zpravodajskou činnost.

MO ČR odmítá, že obranu kyberprostoru mají zajišťovat ozbrojené síly, mezi které Vojenské zpravodajství nepatří. Argumentuje ústavním zákonem z roku 1998, podle něhož se musejí na zajišťování bezpečnosti země podílet všechny úřady, firmy i občané.

Resort počítá s tím, že změny si vyžádají navýšení obranného rozpočtu. Důležité ale bude, v jakém rozsahu nakonec kybernetické síly budou pracovat a jak budou vybaveny.

(pel)