Počet migrantů přicházejících z Turecka do EU v roce 2018 vzrostl na 51 tisíc.

Migrační dohoda mezi Evropskou unií (EU) a Tureckem uzavřená v roce 2016 nefunguje. Počet migrantů přicházejících tzv. balkánskou trasou vzrostl v roce 2018 na 51 tisíc, což je v porovnání se 42 tisíci uprchlíky z roku 2017 nárůst o 22 procent.

Zprávu uveřejnil server Novinky.cz.

„Vynakládáme velké úsilí, abychom v Egejském moři zabránili novým tragédiím s uprchlíky. Dohoda s Evropskou unií měla odstrašující účinek a Turecko plní své závazky, ale vidíme, že Evropská unie se dohodnutým mechanismem neřídí,“ uvedl turecký prezident Reccep Tayyip Erdogan.

To, že dohoda selhává, připustila i německá kancléřka Angela Markelová.

Dohoda uzavřená v roce 2016 fakticky zastavila migraci přes Řecko do Evropy a zavázala Turecko bránit nelegálním migrantům dostat se do Evropské unie.

Ankara a nevládní organizace na jejím území měly na oplátku dostat až 6 miliard eur. Podle dosavadních informací Turecko obdrželo zhruba polovinu této částky.

Podle Evropské komise klesly počty příjezdů za první rok fungování dohody  o 97 procent, nyní ale čísla opět rostou.

V současnosti jsou na tureckém území oficiálně bezmála 4 miliony uprchlíků, což je v absolutních číslech nejvíce na světě.

Pokud by stávající dohoda padla, téměř jistě by to mělo devastační následky pro tábory na řeckých ostrovech – Lesbu, Kosu nebo Chiosu. Ty se dosud nevzpamatovaly z krize na konci roku 2015, kdy připlouvaly tisíce běženců denně.

O dosud vyhrocené situaci svědčí například i nedávný protest zaměstnanců imigračního centra na Lesbu, kteří dlouhodobě žádají uzavření přeplněného uprchlického tábora Moria, kde je situace obzvlášť kritická.

(pel)