Praha 5 věnovala betonové květináče za 18 milionů korun zájemcům za odvoz. Radnice je pořídila před několika lety za dotace z EU. (Foto: Praha 5)

Radnice Prahy 5 nabídla za odvoz nevyužité betonové květináče, které stály 18 milionů korun. Před několika lety je pořídil s pomocí dotace EU bývalý starosta Milan Jančík (bývalý člen ODS). Ukázalo se ale, že květináče na chodnících překáží a navíc ani nebyly vhodné pro pěstování rostlin. Zájemci je rozebrali během několika hodin.

Květináče měly v Praze 5 zlepšit ovzduší. Stromy a keře v nich původně měly plnit funkci izolační zeleně, zachytávat emise a přispět ke zvelebení veřejného prostoru.

Truhlíky však radnice nikdy nezakopala, pouze je rozmístila po městské části. Po protestech obyvatel je postupně z nejfrekventovanějších míst odstranila.

Vedení radnice v roce 2016 rozhodlo, že 66 z 245 truhlíků prodá, tehdy za pořizovací cenu 35 tisíc korun. Šlo o kusy, které byly vyjmuty z dotačního programu. Přesto jich ale radnici 239 zbylo.

Dosud se městská část nemohla květináčů zbavit, protože na ně obdržela dotaci z Evropské unie a musela počkat, až skončí období tzv. udržitelnosti projektu – jinak by musela peníze vrátit.

Nyní městská část vyvěsila na webových stránkách nabídku, že betonové květináče daruje za odvoz. Během jednoho dne byly veškeré nádoby rozebrány.

(pel)