Německému rozpočtu hrozí v příštích letech deficit až 25 miliard eur (642,4 miliardy Kč). Loni přitom skončil v přebytku 11,2 miliardy eur (287,7 miliardy Kč). 

Německo by se mělo připravit na horší časy. Tamní rozpočet se v příštích letech může propadnout do schodku, pokud Berlín nesníží výdaje. V roce 2023 by schodek mohl činit až 25 miliard eur (642,4 miliardy Kč), zatímco v roce 2018 byla země v přebytku ve výši 11,2 miliardy eur (287,7 miliardy Kč). 

Informoval o tom deník Bild s odvoláním na dokument vlády.

Důvodem obratu v hospodaření největší evropské ekonomiky je předpokládaný pokles daňových příjmů a zvýšení mezd veřejného sektoru.

Německo už snížilo předpověď letošního hospodářského růstu na 1 procento z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Na vině je obchodní napětí mezi Čínou a Spojenými státy a případný dopad neřízeného odchodu Británie z Evropské unie.

Snížení daní rozpočet připraví každoročně o 5 miliard eur (128,4 miliard Kč).

Schodek 25 miliard eur (642,4 miliardy Kč) představuje necelé 1 procento nynějšího hrubého domácího produktu země.

Ministři už byli vyzváni, aby drželi náklady pod kontrolou, zčásti také kvůli rychlému nárůstu mezd ve státním sektoru. Jejich předpokládaný objem se do roku 2020 zvýší na 35 miliard (899,3 miliard Kč) eur ze 31 miliard (796,5 miliard Kč) v roce 2016.

Vývoje ekonomiky se zalekla i Česká republika. Babišova vláda začíná uvažovat o zvyšování daní či zavádění nových.

Premiér Andrej Babiš po jednání koaliční rady o státním rozpočtu prohlásil, že by se mohl více zdanit tvrdý alkohol nebo hazard.

Předseda vlády poukázal na rostoucí požadavky na výdaje státního rozpočtu.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) by schodek rozpočtu na příští rok by měl činit 40 miliard Kč.

Zároveň však informovala, že její resort přehodnotil predikci vývoje ekonomiky. Příjmy státního rozpočtu podle ní nebudou tak dobré, jak se dosud počítalo. Je proto potřeba šetřit.

(pel)