Piráti navrhují, aby šlo nové firmy zakládat jednoduše přes internet, a to během jednoho dne.

Piráti představili novelu zákona, která by měla umožnit založit firmu během jednoho dne přes internet. Chtějí usnadnit práci podnikatelům a snížit administrativní zátěž. Novelu podpořili zástupci všech sněmovních stran s výjimkou KSČM.

„Dnes člověk musí obíhat notáře, banku, živnostenský úřad a tak dále a podle našich propočtů to člověku zabere zhruba 9,5 hodiny. My to chceme zjednodušit, aby si to člověk mohl všechno udělat přes internet a jediné, s čím by měl jít na úřad, je ověření identity,“ řekl pirátský poslanec Martin Jiránek.

Lidé s elektronickými občanskými průkazy by na úřad nemuseli ani kvůli tomu.

Upozornil, že podle statistik Světové banky je Česko na 115. místě na světě z hlediska toho, jak dlouho trvá založit v zemi firmu. Před Českem jsou i státy jako Burkina Faso nebo Ghana.

Novela zákona by nadále umožňovala využít dosavadní způsob zakládání živnosti nebo společnosti s ručením omezeným. Nová metoda by ale podle Jiránka byla rychlejší a také levnější.

Zatímco nyní založení živnosti vyjde zhruba na 1000 korun, elektronicky by mělo stát polovinu. Založení společnosti s ručením omezeným by místo nynějších 5000 až 12 tisíc korun mělo stát 500 korun.

Návrh přivítal poslanec ODS Marin Kupka.

„Česká byrokracie potřebuje dietu, proto se snažíme o to, aby se co nejvíc agend v budoucnu digitalizovalo. Občanští demokraté jednoznačně podporují snahu zjednodušit zakládání firem,“ řekl Kupka.

Nápad kvituje i Patrik Nacher z hnutí ANO.

„Myslím si, že stát by k lidem, kteří se starají sami o sebe, vydělávají a dávají možnost vydělat i někomu jinému, měl spíše pomáhat, protože to jsou ti, kteří tvoří hodnoty, nikoli házet klacky pod nohy. A to pomáhání začíná už samotnou registrací,“ uvedl Nacher.

(pel)