Německé základní školy chtějí začít stavět toalety pro třetí pohlaví. Od roku 2013 rodiče nemusí v rodném listě uvádět pohlaví a dítě se pak prý může samo rozhodnout, až dospěje. (Foto: Koláž redakce)

Některé bavorské základní školy přemýšlejí o tom, že by nechaly kromě záchodků pro chlapce a dívky vybudovat také toalety pro třetí pohlaví. V Německu od roku 2013 mohou rodiče nechat kolonku pohlaví v rodném listě nevyplněnou a dítě se pak prý samo může rozhodnout, až dospěje.

Toalety na ZŠ pro třetí pohlaví by měly být v obcích Pullach, Taufkirchen a Garching.

V Pullachu myšlenku toalety pro nejednoznačné pohlaví prosazuje externí poradkyně, potvrdila mluvčí obce. Zatím však záležitost podle ní do plánování zahrnuta nebyla.

Naopak v Garchingu už je vybudování záchodů pro osoby s třetím pohlavím zahrnuto v plánech.

V Taufkirchenu nápad zkoumá příslušná architektonická kancelář.

Německo od listopadu 2013 jako první evropská země zavedlo možnost neuvádět u dětí v rodných listech ani mužské, ani ženské pohlaví.

Týká se to lidí, kteří se narodili s nejasným pohlavím, nebo jim genderové vymezení na muže a ženu nevyhovuje.

V Německu lze při narození dítěte zaznamenat jako pohlaví buď mužské, nebo ženské, anebo kolonku nechat nevyplněnou. Podle oficiálních odhadů žije v Německu asi 80 tisíc intersexuálních osob.

Ve světě je neurčité pohlaví oficiálně uznáváno například v Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě nebo v některých státech Asie; v Evropě už také v Rakousku, Dánsku či Portugalsku.

(pel)