Babišova vláda rozdala za půl roku rekordní odměny téměř 463 milionů korun.

Vláda Andreje Babiše (ANO) vyplatila za půl roku existence kabinetu rekordních 463 milionů korun na odměnách pro zaměstnance. Částka je téměř o 10 milionů korun vyšší, než kolik rozdal bývalý Sobotkův kabinet v posledním půl roce svého vládnutí.

Informoval o tom Český rozhlas.

Ministerstva a úřad vlády odměňovaly své náměstky, ředitele odborů i řadové zaměstnance.

Nejvíce si na bonusech meziročně přilepšili na ministerstvu financí spravovaném hnutím ANO. Zatímco v druhé polovině roku 2017 resort vyplatil zaměstnancům zhruba 34 milionů korun, za stejné období roku 2018 to bylo víc než 57 milionů.

Nejvyšší počet zaměstnanců odměnilo ministerstvo vnitra, které rozdalo nejvíc ze všech resortů. Mimořádné bonusy dostalo téměř 2 600 lidí. Je to sice zhruba o 24 milionů méně než za stejné období roku 2017, ale podle ministerstva nejde o úsporu, jen se snížil objem prostředků vyplacených na odměnách.

Z resortů spravovaných sociálními demokraty byl největší meziroční nárůst na ministerstvu práce a sociálních věcí. Za druhé pololetí 2018 vyplatilo meziročně o 9 milionů víc, celkem rozdalo téměř 43 milionů korun.

Podle mluvčí resortu Barbary Hanousek Eckhardové šly z peněz určených na platy do odměn v obou letech procentuálně shodné částky. Celková suma je ale podle ní vyšší, protože ve druhém pololetí 2018 měli více zaměstnanců, kterým byly bonusy vyplaceny.

Ministerstva a úřad vlády rozdaly celkově na odměnách téměř 463 milionů korun. Dosavadní rekord za jedno pololetí držel se 453 miliony kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) složený ze zástupců ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Nejvyšší odměnu dostal v uplynulém roce náměstek na ministerstvu zemědělství, a to 292 tisíc korun. Který konkrétní náměstek a za co peníze dostal, ale úřad nesdělil.

(pel)