Ekonomiku v Česku čeká v letošním roce výraznější zpomalení. Ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu.

Ekonomika v ČR letos zpomalí. Ministerstvo financí na rok 2019 předpovědělo růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,5 procenta místo původně odhadovaných 2,9 procent. Za zhoršením výhledu stojí především zhoršení ekonomického vývoje v zahraničí. Resort o tom informoval v tiskové zprávě. 

I pro loňský rok původně ministerstvo financí předpovídalo růst o 3 procenta, ekonomika ale stoupla pouze o 2,8 procenta.

„Cyklické oživení ve vyspělých ekonomikách je za svým vrcholem a jejich hospodářský výkon zpomaluje. Ještě rychleji však zpomaluje růst světového obchodu, což je zčásti způsobeno vzrůstajícím napětím v globálních obchodních vztazích,“ uvedlo ministerstvo.

Pro rok 2020 počítá resort s růstem ekonomiky o 2,4 procenta.

V letošním roce by měl být hospodářský růst tažen výdaji domácností na spotřebu, což podporuje růst mezd a nízká míra nezaměstnanosti.

Průměrnou míru inflace v roce 2019 ministerstvo financí očekává 2,1 procenta, tedy nižší než v listopadu (2,3 procenta). Loni byla průměrná inflace 2,1 procenta.

Rizikem pro domácí vývoj je odhadovaný vývoj na trhu práce, kde chybí pracovníci. Problémem může být i pokračování rychlého růstu cen nemovitostí.

(pel)