Babišova nová vládní čtvrť má vyrůst v pražských Letňanech. Primátor Hřib ji dříve označil za úřednické ghetto. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Babišova nová vládní čtvrť na zelené louce v Praze-Letňanech bude. Vyplynulo to ze středečního jednání premiéra s pražským primátorem. Město Praha chce za poskytnutí pozemku v Letňanech od státu městský silniční okruh za 60 miliard Kč a kasárna v Karlíně.

Premiér Andrej Babiš (ANO) jednal s vedením Prahy o návrhu na výstavbu vládní čtvrti na pozemcích v pražských Letňanech. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) premiérovi nabídl prodej pozemků v Letňanech pro stavbu úřednické čtvrti pod podmínkou, že vláda dostaví Městský okruh a prodá Praze kasárna v pražském Karlíně.

Praha tak za pozemky v Letňanech požaduje 60 miliard na dostavbu městského okruhu a Karlínská kasárna. V Letňanech by však podle primátora mohla vyrůst nejen vládní čtvrť, ale i nemocnice a byty.

„Závěr z jednání je takový, že magistrát by nám ten pozemek prodal, a na tom pozemku bychom postavili novou nemocnici, kam by se de facto přestěhovala Bulovka. Bylo by tam i administrativní centrum a 1300 bytů,” řekl po jednání Babiš.

Nemocnice Na Bulovce už podle vedení Prahy kapacitně ani technicky neodpovídá současným požadavkům. Proti nové nemocnici v Letňanech se staví středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta tvrdí, že by nová nemocnice v Praze připravila o pacienty ty středočeské.

„Je v zájmu celé země, aby Praha měla odpovídající dopravní obslužnost. Pokud to stát zaplatí Brnu, přijde mi logické, že by stát měl zaplatit městský okruh i v Praze,” uvedl po jednání primátor Hřib.

Podle Babiše jsou detaily transakce otázkou dalších jednání.

„Ceny těch nemovitostí jsou podle odhadů trochu odlišné a je tam cenový neprospěch státu, a samozřejmě 60 miliard na okruh, to je částka, kterou si musíme probrat,” doplnil Babiš a dodal, že do 14 dnů připraví návrh na majetkové převody.

Hřib dále uvedl, že od Babiše zatím nezískali přesný seznam nemovitostí, kterých by se přesun úředníků měl týkat.

Ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu uvedla, že dohromady se má jednat o 115 budov, z nichž 90 se má vyprázdnit a do zbytku se přesunou zaměstnanci z jiných úřadů.

Do Letňan by se podle Arajmu mělo kompletně přestěhovat ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a částečně i ministerstvo životního prostředí nebo kultury. Úřad již dříve představil návrh na vládní čtvrť pro 10 tisíc zaměstnanců.

„MMR je dnes na sedmi adresách, takto by bylo umístěno do jedné budovy,” řekla Arajmu.

Uvolněné budovy v centru by stát buď prodal, nebo by z nich udělal byty či galerie a muzea.

Podle náměstka primátora Petra Hlaváčka je právě financování městského vnitřního okruhu klíčové, protože výstavba takové čtvrti zatíží Prahu hlavně dopravně.

Primátor Hřib (Piráti) a pražští radní o výstavbě vládní čtvrti v Letňanech jednali s Babišem již podruhé. Po prvním jednání Hřib označil vládní čtvrť za úřednické ghetto.

Letňanské pozemky, o které by měl stát podle Babiše zájem, mají celkovou rozlohu 354 tisíc metrů čtverečních. V listopadu Babiš uvedl, že v letňanském komplexu by mohlo být více než 10 tisíc zaměstnanců s tím, že výstavba by stála 10 miliard korun. (sfr)


Více o tématu čtěte ZDE:

Babiš se osobně střetl s primátorem Hřibem ve sporu o vládní čtvrť v pražských Letňanech