Piráti požadují, aby byla marihuana legální i pro osobní účely a aby mohli lidé doma mít až 1,25 kg konopí.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby léčebné konopí bylo hrazeno z 90 procent z veřejného zdravotního pojištění. Podle Pirátů to však neřeší reálný problém. Požadují, aby byla marihuana legální i pro osobní účely a lidé si mezi sebou mohli předat až 30 gramů. Doma by podle nich navíc mohli mít až 1,25 kilogramu. Plánují o tom jednat s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO).

Zprávu uveřejnil server Novinky.cz.

Dnes již legálně dostupné konopí na lékařský předpis si pacienti platí sami. Není však nejlevnější, proto si to mnozí nemocní nemohou dovolit. Jeden gram pro pacienta v lékárně dnes stojí 180 korun.

Podle změny zákona by léčebné konopí bylo až z 90 procent hrazené pojišťovnou a pacient by si mohl na předpis vyzvednout v lékárně maximálně 30 gramů za měsíc. Nový návrh by měl podle Vojtěcha dopad až 150 milionů korun do systému veřejného zdravotního pojištění.

„Návrh ministra je sice pěkný, ale reálný problém to neřeší. Pro lidi s chronickými obtížemi je 30 gramů na měsíc malé množství a nutí je to vrátit se k opioidům nebo se obrátit na černý trh,” uvedl pirátský poslanec Tomáš Vymazal.

Piráti proto připravili vlastní návrh zákona. Umožnil by, aby si lidé mohli sami vypěstovat až pět rostlin, mezi sebou si předat až 30 gramů a doma mít v jednu chvíli až 1,25 kilogramu konopí.

V prosinci 2018 už tento návrh vláda sice zamítla, nicméně Vymazal počítá s tím, že se k tomu sněmovna ještě vrátí.

Konopí se používá k léčbě bolestí, nevolnosti či k tlumení neurologických obtíží, ale častěji než jako lék ho lidé konzumují jako rekreační drogu.

(pel)