Facebook plánuje propojit aplikace WhatsApp, Instagram a Messenger.

Facebook plánuje zkombinovat zasílání zpráv přes všechny své aplikace. Došlo by tak ke spojení chatů od aplikací WhatsApp, Instagram a Messenger. Informaci přinesl deník The New York Times.

Uživatel WhatsApp by mohl zahájit chat s uživatelem Instargamu a tím překonat bariéru, která dělí uživatele jednotlivých služeb Facebooku.

Uživatel Messengeru by zase mohl posílat šifrované zprávy někomu, kdo má pouze účet na WhatsApp.

WhatsApp, Instargam a Messenger i po této změně zůstanou jako samostatné aplikace. Úvodní obrazovka těchto aplikací se pro uživatele nezmění, ale zasílání zpráv bude u všech tří aplikací sjednoceno do jedné.

Facebook tuto zprávu listu The New York Times potrvdil.

Jedná o změnu strategie Facebooku, protože dosud byly aplikace WhatsApp a Instargam vyvíjeny odděleně. Dokonce řada uživatelů ani nepostřehla, že všechny zmíněné aplikace patří pod Facebook.

Zpráva zevnitř firmy hovoří o tom, že někteří zaměstnanci nejsou změnou nadšeni. Zakladatelé Instagramu opustili Facebook v minulém roce právě v souvislosti s tím, jak se začal zvyšovat zájem Facebooku na integraci Instagramu. Další odchody zaměstnanců, kteří se podíleli na rozvoji a fungování Instagramu, se tak dají očekávat.

Ještě více odporu plán vzbudil u vývojářů aplikace WhatsApp. Hlavní devizou této aplikace bylo umožnění důvěrné, šifrované komunikace mezi uživateli. Směřovaní k jedné všeobjímající facebookové službě výrazně poškodí image WhatsApp jako důvěryhodného komunikačního kanálu.

Navíc aplikace Instagram a WhatsApp umožňovaly uživatelům zachovat na síti anonymitu. To pro uživatele Facebooku není možné. Není jasné, zda možnost zůstat anonymní zůstane při integraci všech těchto aplikací zachována. (mar)